Continental dezvoltă robo-taxiuri ce vor circula și în România în viitor

Continental dezvoltă robo-taxiuri ce vor circula și în România în viitor

Robo-taxiurile fără pilot vor deveni o parte importantă a mobilității în centrele urbane, contribuind la reducerea congestiei traficului și la creșterea eficienței transportului. Sistemele de deplasare fără șofer de acest tip sunt încă excepții pe șosele astăzi. Micile autobuze autonome cu spațiu pentru mai mulți pasageri – care se califică, de asemenea, drept robo-taxi – au condus pe rute publice scurte și simple în timpul proiectelor pilot și în zone desemnate în aeroporturi, spitale, universități și expoziții.

Echipe de ingineri din România, din centrele de inginerie din Timișoara, Sibiu și Iași, lucrează la dezvoltarea unor produse precum radar, lidar sau camere video care sunt folosite pentru autovehicule precum robo-taxiuri.

Tehnologia care permite acestor vehicule inovatoare fără volan sau pedale să se miște independent, electric și în siguranță este aproape în întregime disponibilă astăzi. Cercetători și dezvoltatori din Europa, America de Nord și Asia lucrează în cadrul Continental să aducă în producție tehnologii de serie potrivite pentru folosirea lor în robo-taxiuri. Deja în acest an, tehnologia Continental pentru vehiculele fără șofer va fi în producție pentru prima dată, în cadrul companiei franceze EasyMile EZ10. Continental a deținut o participație la acest producător de autovehicule fără șofer din 2017.

„Blocurile tehnologice care permit robo-taxiurilor să funcționeze sunt disponibile în principiu și au fost încercate și testate în practică. Cu toate acestea, acum trebuie să le punem împreună, în mod inteligent, în siguranță și eficient, pentru a forma imaginea completă“, a declarat Andree Hohm, directorul departamentului Driverless Mobility la Continental.

Platforma centrală de dezvoltare pentru acest proiect este CUbE, un mic autobuz fără șofer, bazată pe platforma EZ10. Scopul nu este de a dezvolta CUbE într-un vehicul de producție, ci de a obține o serie de tehnologii Continental, cum ar fi sistemele de frânare și senzorii ce urmăresc mediul înconjurător, pregătite pentru piață, astfel încât să poată fi utilizate în producția de serie de robo-taxiuri. În ceea ce privește acest obiectiv, Andree Hohm a spus: „Clienții care dezvoltă sisteme de mobilitate fără șoferi ar trebui să poată alege dintr-o gamă largă de produse și soluții de înaltă performanță oferite de Continental. În același timp, activitățile noastre globale abordează particularitățile locale“.

Pentru ca un robo-taxi să conducă autonom, trebuie mai întâi să detecteze mediul înconjurător într-un mod clar, precis și complet. Acest lucru se face folosind senzori care detectează totul în jurul vehiculului, cum ar fi camerele, radarul și laserele. Cu ajutorul CUbE, Continental a dezvoltat un sistem radar pentru producție, în special pentru mașinile fără șofer.

Autoturismul poate genera o imagine de 360 de grade a mediului înconjurător prin combinarea datelor din diferite tehnologii ale senzorilor. Aceasta, la rândul ei, asigură redundanța și un nivel mai ridicat de precizie, care nu a fost atins anterior, deoarece sistemele radar funcționează independent de condițiile de vizibilitate și pot chiar să vadă prin obiecte cum ar fi mașinile parcate și să detecteze colțul străzii în spatele lor.

Senzorul de radar al Continental, care va fi utilizat la transferul autonom EZ10 de la EasyMile, va detecta mediul în care se află vehiculul pe o rază de până la 200 de metri. Mașina este echipată cu un număr total de șapte senzori radar, precum și senzori laser și camere video. Acest lucru permite ca locația să fie determinată cu precizie și, în același timp, să fie detectate din timp obstacolele și situațiile potențial critice. Produsele testate din producția de automobile cu volum mare sunt conectate în mod inteligent și adaptate pentru a le face potrivite pentru un tip complet nou de mobilitate.

Dezvoltarea acestor tehnologii pentru vehiculele fără șofer este condusă de o rețea globală care cuprinde în total cinci centre de excelență Continental în Germania, China, Japonia, Singapore și SUA. În aceste locații, lucrările de cercetare și dezvoltare pun accentul pe diferite tehnologii, dar toate fac uz de platforma CUbE și întotdeauna cu un ochi pe obiectivul comun de a furniza tehnologii adecvate pentru generațiile viitoare de robo-taxi sigure și eficiente. În zonele închise, cum ar fi într-un sediu al companiei sau pe rute speciale în zone urbane clar definite, serviciile de mobilitate fără șofer sunt deja în funcțiune.

Cu toate acestea, este posibil să dureze încă un deceniu înainte ca robo-taxiurile să devină o imagine obișnuită în traficul normal. Vor fi necesare numeroase etape suplimentare de dezvoltare pentru a face mașinile mai sigure și mai potrivite pentru folosirea lor de zi cu zi. Unul dintre acești pași de dezvoltare sunt operațiunile pilot din traficul real în care sunt investigate oportunitățile de dezvoltare pentru condusul complet autonom în zonele urbane.

În acest scop, Continental, EasyMile, Universitatea din Oakland și orașul Auburn Hills din Michigan sunt pregătite să înceapă punerea în aplicare a unui program pilot de transfer autonom datorită unei finanțări acordate prin inițiativa PlanetM din Michigan, care sprijină companiile în testarea tehnologiilor lor pentru mobilitate viitorului. Programul pilot va începe la sfârșitul lunii august și va dura aproximativ șase luni. Transportul fără șofer va fi desfășurat la Universitatea din Oakland, care are un campus extins și deluros, unde deplasarea între clădiri poate fi o provocare pentru studenți și instituție. Serviciul pilot de mașină autonomă este o soluție perfectă pentru toți cei care folosesc campusul.

În timpul programului, Continental va integra tehnologia Zonar, care permite inspecțiile vehiculelor prin tehnologia RFID EVIR. Sistemul EVIR captează, transmite și înregistrează datele de inspecție, conformitate și întreținere către operator. În plus, tehnologia Zonar Z Pass detectează locul și momentul în care pasagerii intră și ies din vehicul. Scopul acestui proiect-pilot este de a acumula experiență în exploatarea mașinilor fără șofer și de a colecta date valoroase care vor fi integrate în dezvoltarea tehnologică a acestor vehicule.

În plus, tehnologiile necesare în acest scop trebuie concepute într-o manieră adecvată producției la scară industrială. Din punct de vedere reglementar și social, mai există încă întrebări care trebuie clarificate și soluții dezvoltate înainte ca robo-taxiurile să devină larg răspândite în stradă.Foto&info: Continental România

373 Vizualizări

2 thoughts on “Continental dezvoltă robo-taxiuri ce vor circula și în România în viitor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *