Comisia Europeană adoptă noi inițiative pentru mobilitatea durabilă și inteligentă

10 trasee de tramvai din București sunt eficientizate odată cu montarea gardurilor pentru traseele 1 și 10

Comisia Europeană a adoptat în 2 februarie o notă de orientare pentru autoritățile naționale și locale privind reglementarea taxiurilor și a vehiculelor private de închiriat. Orientările clarifică modul în care normele pieței interne ar trebui aplicate taxiurilor și vehiculelor private de închiriat și modul în care o reglementare adecvată poate face aceste servicii mai durabile, mai accesibile și mai echitabile. De exemplu, ghidul recomandă împotriva reglementărilor care conduc la curse goale, cum ar fi obligația ca vehiculele private de închiriat să se întoarcă în garaj între curse sau restricții geografice care împiedică șoferii să ia pasageri în călătorii dus-întors din locații îndepărtate. Ghidul încurajează „punerea în comun” a pasagerilor, flote de vehicule mai durabile și integrarea cu transportul public și mobilitatea activă. De asemenea, subliniază că cerințele pentru a deveni șofer și condițiile de operare ar trebui să fie simple și proporționale.

Comisarul pentru transport, Adina Vălean, a declarat: „Integrarea cu mobilitatea publică, mai puține curse goale și încurajarea punerii în comun a pasagerilor fac parte din îndrumările de astăzi. Prin aceasta, încercăm să asigurăm un serviciu bun pentru clienții din toată Europa, precum și operațiuni corecte, sigure și mai durabile.”

Comisia Europeană extinde disponibilitatea datelor de trafic în timp real la nivelul UE prin modificarea regulilor existente în acest domeniu. Până în prezent, autoritățile și operatorii rutieri au avut obligația de a pune la dispoziție astfel de date privind rețeaua rutieră transeuropeană, autostrăzi și alte zone prioritare. Revizuirea din 2 februarie va extinde acest lucru pentru a acoperi drumurile regionale și urbane și adaugă noi tipuri de date, cum ar fi restricțiile de acces pentru vehicule. Se va aplica din ianuarie 2025. Aceste măsuri vor contribui la îmbunătățirea serviciilor de informare existente; deschide calea pentru servicii noi și inovatoare pentru utilizatorii drumurilor; și oferă noi perspective autorităților pentru o mai bună gestionare a infrastructurii.

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: „Date mai bune de trafic în timp real este o condiție prealabilă pentru îmbunătățirea mobilității noastre. Regulile pe care le adoptăm astăzi vor crește acoperirea și domeniul de aplicare a acestor date și vor contribui la ca transportul în UE să fie mai fluid și mai inteligent. și mai durabil.”

Foto: mobilitate.eu



447 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *