CFR Marfă vrea să vândă locomotivele istorice din muzeul de la Dej pentru plata datoriilor către ANAF

CFR Marfă anunță că în data de 14 iulie va demara procedurile pentru vânzarea a 7153 vagoane și 508 locomotive, toate fiind sechestrate de ANAF din cauza datoriilor pe care compania le-a acumulat în ultimii 20 de ani și mai mult. Materialul rulant va fi vândut la valoarea de sechestru stabilită de ANAF, urmând să fie vândut pe modelul – așa cum sunt, acolo unde sunt. Din motive necunoscute, anunțul publicat pe pagina de Facebook a companiei a dispărut la scurt timp după postarea din data de 7 iulie.

Deși marea majoritate a locomotivelor și vagoanelor sunt din seriile retrase din circulație, cu revizii expirate și multe conservate de cel puțin 10 ani, printre ele au fost sechestrate și mai multe locomotive ce fac parte din colecția istorică a muzeului de la depoul Dej, unde echipa care administrează muzeul a realizat ample lucrări de restaurare a mai multor exponate, în timp ce altele așteapta restaurarea.

Pentru solicitarea renunțării la vânzarea locomotivelor din colecția istorică a muzeului de la Dej, a fost lansată o petiție care în urma unui număr cât mai mare de semnături va putea schimba decizia autorităților. Mobilitate.eu promovează de asemenea această petiție, încurajând cititorii să o semneze și să o transmită mai departe. Vezi și semnează aici petiția pentru Salvarea locomotivelor istorice din muzeul Dej Triaj, confiscate de ANAF.

Echipa care se ocupă de restaurarea și întreținerea locomotivelor din muzeul de la Dej lucrează de peste 20 de ani, încă din anii 90, la completarea și restaurarea locomotivelor și vagoanelor recuperate cu greu din țară, fiecare piesă fiind restaurată cu atenție la toate detaliile istorice. Câteva imagini cu locomotivele restaurate în ultimii ani, locomotivele cu aburi 1493 și 7311.

Este cunoscută deja blocarea constantă și tergiversarea procedurilor pentru realizarea unui muzeu organizat la Dej, în prezent muzeul fiind unul în aer liber, cu exponatele montate pe șine printre aleile depoului. Deși în 31 octombrie 2018 „Legea nr. 244/2018 pentru înfiinţarea Centrului Muzeal al Locomotivelor” a fost publicată în Monitorul Oficial, după mai multe amânări și dezbateri în perioada 2017-2018, ultimii ani nu au adus nicio evoluție în implementarea proiectului devenit lege.

Conform informațiilor mobilitate.eu, pe lista de vânzare se află 9 locomotive și automotoare din parcul muzeului, unele care așteapta restaurarea, în timp ce altele au fost restaurate și sunt inclusiv funcționle, fiind utilizate pentru diferite evenimente. Realizăm rapid o prezentare scurtă a fiecărui model și a intervențiilor realizate de echipa de la depoul Dej.

040-EC-001 – Este prima locomotivă electrică pe 4 osii achiziționată de la Rade Konkar în 1973, restaurată în anul 2014, fiind făcută inclusiv funcțională pentru a asigura tracțiunea unor trenuri speciale în cadrul diferitelor evenimente și expoziții, ajungând des pentru evenimente la Brașov și București. În prima imagine locomotiva este în starea ajunsă înainte de trecerea prin procesul de restaurare, după o lungă conservare la CFR Marfă Fetești.

060-DA-001 – Este prima locomotivă diesel-electrică produsă în anul 1959 de SLM Winterthur – Sulzer – Brown Boveri în Elveția, stând la baza a peste 2000 de astfel de locomotive produse ulterior cu licență la Electroputere Craiova. Locomotiva a fost de asemenea restaurată la Dej la începutul anilor 2010, fiind și revopsită în schema originală de vopsire din 1959, în anul 2019, cu ocazia aniversării a 60 de ani de tracțiune diesel în România. Locomotiva este total funcțională, cel mai recent fiind utilizată, alături de 040-EC-001 la evenimentul – 150 de ani de la intrarea primului tren în Gara Brașov – în luna mai 2023.

EA 5100 kW 40-0012-1 – Este a treia locomotivă din seria EA 5100 kW produsă în anul 1969 la Electroputere Craiova, după ce până la 40-0009 au fost produse la ASEA Suedia, ulterior producția fiind continuată cu licență la Electroputere Craiova. 40-0012-1 a fost retrasă din circulație în jurul anului 2008, fiind printre cele mai originale locomotive din seria veche, echipată încă cu o serie de piese importate de la ASEA Suedia. Locomotiva încă nu a fost restaurată, fiind rezervată pentru muzeul de la Dej încă din anul 2019. Din păcate de la acel moment nu a mai fost făcut niciun pas pentru restaurarea acesteia, planul fiind să fie restaurată total funcțională.

Locomotivele de manevră Malaxa LDM 022 și LDM 193 – Este vorba de două locomotive fabricate începând cu 1940 la uzinele Nicolae Malaxa București, fiind destinate operațiunilor de manevră uzinală în era industrială a anilor 40-50. Ambele au fost restaurate fiind parte a colecției din depoul Dej.

Locomotiva cu aburi 150-1123 – Locomotiva cu aburi 150-1123 este produsă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, anii 1942 – 1945, dintre care CFR a comandat la acea dată 100 de unităţi. Locomotiva a fost fabricata in anul 1943 la Deutsche Waffen – und Munitionsfabriken Posen. A fost activă până la începutul anilor 90, fiind restaurată și expusă la Dej în anul 2009.

Locomotiva cu aburi 40.007D – Este unul din cele mai vechi exponate ale muzeului, o locomotivă cu aburi prodsă în anul 1908 la Viena. Locomotiva 40.007D, este produsă de către Wiener Lokomotivfabriks AG din Floridsdorf, și a fost utilizată în perioada 1908 – 1978 pe secţia Subcetate – Haţeg – Bouţari – Caransebeş, una din secțiile de locomotive cu cremalieră de la acea dată, locomotiva fiind produsă special pentru această secție. A fost adusă la Dej și restaurată în 2011, fiind expusă la finalul acelui an tot la Dej, unde se află și acum.

Automotoarele Malaxa 938 și 949 – Este vorba de două automotoare produse la uzinele Nicolae Malaxa București în anii 30, 938 fiind dintr-o serie experimentală cu carcasă aerodinamică iar 941 este unul din originalele produse, fiind adus la Dej în ultimii ani. Ambele automotoare se află într-o stare de degradare în așteptarea fondurilor necesare pentru restaurare.

Locomotiva cu aburi 131.063 – Produsă în 1942 la uzinele din Reșița, locomotiva a fost adusă la Dej într-o avansată stare de uzură în anul 2014, așteptând și în prezent restaurarea. Din cauza lipsei de fonduri, echipa muzeului Dej nu a putut realiza lucrările necesare, locomotiva stând în aer liber și la ora actuală.

Foto: mobilitate.eu



5 thoughts on “CFR Marfă vrea să vândă locomotivele istorice din muzeul de la Dej pentru plata datoriilor către ANAF

    1. Aceste locomotive sunt o componenta a istoriei cailor ferate romane, a istoriei Romaniei, ca fost mecanic de locomotivă consider ca acest muzeu este national nu este al CFR marfă.

      1. Dn . Ing . Ioan Balaș a fost șef de Divizie Tracțiune la Reg . Tim . C și m-am străduit să-l favorizez să devină președinte dar , am fost decepționat și la București ! Mă cunoaște dn . Nan Florin de laq IRLU DEej . În 2014 a-nsoțit la Buc . , 142 044 de la Oradea .

  1. Vă imaginați cat venit au adus aceste locomotive acestei țări și acum iată cum ne comportam cu ele. Foarte multi mecanici de locomotivă sau mandrit cu ele an deosebi cele cu abur .sincer că pensionar mă apasă ceva adânc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *