CFR Călători urmează să lanseze 11 licitații pentru modernizarea a 75 de locomotive și 139 de vagoane prin PNRR

Prima locomotivă modernizată a CFR Călători a realizat teste în serviciu comercial cu 160 km/h pe ruta București – Constanța

ARF transmite că pe 08 noiembrie 2022, a avut loc o nouă ședință între conducerea ARF, reprezentanți ai SNTFC „CFR Călători” S.A. și companii de producție și modernizare material rulant. Întâlnirile acestui grup de lucru vizează pregătirea proiectului de modernizare material rulant, finanțat prin PNRR. Reamintim faptul că, în data de 28 octombrie, executivul a adoptat o Hotărârea pentru aprobarea Notei
de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții “Modernizarea a 55 de locomotive electrice destinate remorcării trenurilor de călători, conversia a 20 locomotive diesel hidraulice de manevră în locomotive electrice cu acumulatori și modernizarea a 139 vagoane de călători”.

SNTFC „CFR Călători” S.A., a fost singurul din cei șase de pe piața din România care a dorit să pună la dispoziție material rulant pentru acest program. De aceea, „CFR Călători” va administra procesul de licitație a serviciilor de modernizare finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. ARF a elaborat studiul de fezabilitate ce stă la baza acestui proiect și are de asemenea rol de coordonare și monitorizare a implementării acestui proiect.

Astfel, CFR Călători a informat participanții cu privire la stadiul pregătirii caietelor de sarcini necesare pentru demararea procedurilor de a licitație. Acestea sunt în stadiu avansat de proiectare, fiind convenit faptul că vor exista 11 proceduri lansate, în funcție de tipul (locomotive și vagoane) și seria de vehicule ce urmează să fie supuse modernizării.

Printre chestiunile dezbătute de participanți s-au numărat diferențele conceptuale dintre reparații și modernizări, standardul de viteză la care trebuie aduse vehiculele incluse în program, nevoia unor studii care să demonstreze diferențele dintre starea curentă a materialului rulant și îmbunătățirile aduse prin modernizare. De asemenea, s-a discutat despre posibilitatea măririi fondurilor alocate în prezent (1,037 miliarde lei), în măsura în care programul este implementat cu succes.

1.276 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *