CARGOUNIT a semnat un acord pentru achiziția a 100 de locomotive Siemens Vectron și Smartron ce vor ajunge și în România

CARGOUNIT a semnat un acord pentru achiziția a 100 de locomotive Siemens Vectron și Smartron ce vor ajunge și în România

Siemens Mobility și CARGOUNIT, cea mai mare companie independentă de leasing de locomotive din Polonia, au semnat un contract-cadru pentru achiziționarea a 90 de locomotive Vectron MS, din care 30 au fost deja comandate ferm. În plus, CARGOUNIT a comandat și 10 Smartron-uri. Primele livrări de locomotive sunt planificate pentru 2025. Cooperarea dintre Siemens Mobility și CARGOUNIT a început în 2018 cu achiziționarea unei singure locomotive Vectron MS, prezentată în același an la linia de testare a Institutului Feroviar din Zmigrod. Compania a achiziționat apoi alte cinci vehicule în 2019 cu finanțare de la Centrul pentru Proiecte de Transport din UE, iar doi ani mai târziu, la TRAKO 2021, a semnat un contract pentru livrarea, împreună cu mentenanța a altor 30 de Vectron pentru a rula în Europa de Vest și Centrală.

Între timp, între 2021 și 2023, CARGOUNIT și-a dezvoltat și prezența pe piețele sudice, în România cu locomotive dedicate Smartron produse de Siemens Mobility, precum și și-a extins portofoliul de clienți Vectron pentru a include Bahnoperator, DB Cargo Polska, LOTOS Kolej, Freightliner PL, OST-WEST LOGISTIC POLSKA pe piața poloneză ČD Cargo, a.s. si LokoTrain s.r.o pe piata ceha, iar la finele lunii decembrie trecut si HELROM pe piata germana. Locomotivele Vectron de la CARGOUNIT au funcționat atât în transportul de marfă, dar și cu pasageri, inclusiv trenurile BWE (Warsaw-Berlin Express), operate în comun de PKP Intercity și DB Fernverkehr.

La sfârșitul lunii februarie 2024, companiile au semnat un alt acord-cadru la Wroclaw pentru a dezvolta cooperarea în anii începând cu 2025. Comanda acoperă achiziția a 30 de locomotive Vectron și 10 Smartron cu o opțiune suplimentară de achiziție a până la 60 de locomotive de la Siemens Mobility. Cargounit este cel mai mare client de locomotive Siemens din Polonia. Odată cu noua comandă, compania are în flota sa un total de 66 de Vectron și 18 Smartron, iar numărul de locomotive Siemens ar putea crește la aproape 150 de vehicule.

Locomotivele Vectron MS comandate au o putere de 6,4 MW în AC și 6,0 MW în DC și vor fi echipate cu un sistem ETCS care respectă specificațiile actuale (Baseline 3). Noile locomotive Vectron MS pentru CARGOUNIT vor fi destinate operațiunilor în Polonia, Germania, Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Țările de Jos, România, Slovenia, Croația, Serbia, Italia, Bulgaria și Belgia, printre altele. Locomotivele Smartron, în schimb, vor putea opera în Germania, Bulgaria sau România.

Foto: mobilitate.eu

967 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *