BERD: Promovarea României ca destinație pentru investiții în transporturi și comerț

BERD

Atragerea investitorilor pe fondul condițiilor de creștere a concurenței rămâne una dintre principalele provocări pentru țările în care BERD investește. Pentru a sprijini aceste eforturi, directorul și șeful regional al României și Bulgariei, Matteo Patrone, a prezidat un panel la conferința „Trade Winds” din București, cel mai mare eveniment de afaceri anual din regiune organizat de guvernul Statelor Unite ale Americii.Dl. Patrone a prezentat o evaluare optimistă a economiei românești: „Datele și ratele de creștere a PIB fac din România liderul incontestabil din regiune”, a spus el. În timp ce BERD va publica următoarea prognoză la începutul lunii noiembrie, guvernul român așteaptă în prezent o extindere a economiei doar în acest an cu 5,5%.

În același timp, însă, „spațiul de convergență este încă foarte mult acolo”, după cum a subliniat și dl Patrone. Pe o gamă largă de comparatori – de la PIB pe cap de locuitor la dezvoltarea infrastructurii – persistă un potențial semnificativ de recuperare.

Pentru investitori, aceasta este o veste bună, deoarece atât guvernul, cât și investitorii particulari încă mai au o cerere în creștere, care va stimula creșterea în continuare. În timp ce datoria publică este „sub control”, a spus directorul BERD, nevoia de investiții „rămâne semnificativă”.

Strategia actuală a României se axează pe sprijinirea afacerilor private prin extinderea accesului la finanțare; dezvoltarea infrastructurii comerciale; și sporirea competitivității sectorului privat.

O provocare majoră pentru țară este, după cum a subliniat dl Patrone, persistența unor diferențe regionale semnificative care pot fi atenuate și reduse prin apariția unei infrastructuri din secolul 21, în special în sectorul transporturilor. Pentru ca acest lucru sa se întâmple, este nevoie sa se schimbe modelul de creștere de la consum la investiții, a spus el.
Directorul BERD a fost însoțit pe panel de către Radu Florescu, CEO al Centrade-Cheil, o rețea regională de comunicații; Georgios Sofianos, director general al distribuitorului de asistență medicală SofMedica; și Ionut Simon, partener la nivel de țară al consultantului de afaceri PWC.Aceștia au subliniat perspectivele pozitive pentru România, dar au subliniat și că țara trebuie să-și îmbunătățească atractivitatea pentru investitori: în opinia Băncii Centrale a României, în timp ce în 2016 tendința investițiilor străine directe (ISD) a fost pozitivă, investițiile străine directe în România au scăzut cu 19% la un an estimat la 2,5 miliarde de euro în primele opt luni ale anului 2017. Unul dintre motivele majore pentru acest rezultat dezamăgitor a fost instabilitatea politică continuă, spun analiștii.
CFR SA pregateste revizia vagoanelor trenului prezidential
Ziua Armatei Române 2017 sarbatorita în Parcul Carol din Bucuresti
Galerie foto: Parada tramvaielor istorice din Bucuresti
Faptul că investițiile în sectorul privat au fost în valoare de 78 milioane euro în anul 2016 (nu se deosebesc de anii anteriori) înseamnă că România trebuie să-și construiască marca ca destinație favorabilă pentru investiții, dar companiile care au investit în țară tind să rămână și să-și mărească investițiile.

La aceeași conferință, dar pe un alt grup, prim-ministrul român, Mihai Tudose, a declarat că țara sa are „multe de oferit în domenii precum agricultura, industria high-tech, IT și producția industrială”. El a subliniat angajamentul României față de Europa și SUA, spunând: „Suntem mândri de parteneriatul nostru cu Uniunea Europeană și de cea de-a 20-a aniversare a parteneriatului nostru strategic cu SUA”.Trade Winds este cea mai mare misiune comercială anuală organizată de guvernul Statelor Unite, concepută pentru a se potrivi întreprinderilor din SUA și străine pentru a crea parteneriate de afaceri. Evenimentul din București, a fost cea de-a zecea conferință din această serie și cea mai mare până în prezent. BERD este un investitor principal în România și a investit până în prezent 7,5 miliarde de euro în aproximativ 400 de proiecte din țară. Dl. Patrone a condus operațiunile Băncii în România din iunie 2015.

Comunicat BERD
Foto: Andrei Marian

836 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *