BEI acordă 1 miliard de euro pentru cofinanțarea proiectelor de infrastructură de transport din România

Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă un împrumut de 1 miliard de euro pentru cofinanțarea proiectelor prioritare de infrastructură de transport cu fonduri structurale și de investiții în valoare totală de 6,8 miliarde de euro, care urmează să fie implementate pe întreg teritoriul României în perioada de programare UE 2014-2020.

Fondurile BEI vor acoperi contribuția bugetului de stat care cofinanțează investițiile prioritare în transport în cadrul Programului Operațional Major pentru Infrastructură 2014-2020 (LIOP). Localizarea proiectelor va varia, deși majoritatea acestora va fi implementată în regiunile mai puțin dezvoltate din România și / sau pe axele prioritare TEN-T. Investițiile vor beneficia de subvenții UE și se vor concentra pe promovarea transportului durabil și eliminarea blocajelor în infrastructurile de rețea cheie. Se va pune accentul și pe dezvoltarea sistemelor de transport multimodal și pe reducerea impactului transportului asupra mediului. Debitorul este România, reprezentată de Ministerul Finanțelor Publice, promotorul este Ministerul Transporturilor, iar beneficiarii proiectelor sunt autoritățile naționale relevante și companiile care implementează proiecte în cadrul LIOP.

Comisarul pentru politica regională, Corina Cretu, a declarat: „Dezvoltarea unei rețele strategice de transport în România va beneficia în mare măsură de comerț și turism și va alimenta direct economia reală, dar la fel de important este și impactul pozitiv al legăturilor rapide, Viața de zi cu zi a cetățenilor, de aceea mă bucur că fondurile politicii de coeziune și resursele BEI sunt reunite pentru o mai bună conectivitate în România „.

Foto: Andrei Marian

557 Vizualizări