Cum vor arăta tramvaiul și metroul împreună cu EMU/DMU produse la Automecanica Mediaș după lansarea autobuzului electric la Brussels
Automecanica Mediaș, o uzină cu istoria începută în anul 1941 și de care publicul general nu prea a auzit până în prezent, a suprins cu ocazia Busworld 2023 la Brussels, unde a venit cu prototipul autobuzului electric produs de uzină. Acesta este primul produs al uzinei din Mediaș, compania anunțând că are în dezvoltare o gamă de mijloace de transport care să acopere toată cererea de la urban până la feroviar. Autobuzul electric ce va fi prezentat și pe mobilitate.eu în scurt timp este doar primul din seria de produse destinate mobilității realizate de Automecanica Mobility. Momentan, inafara de autobuzul electric pe care l-am vazut live, metroul, tramvaiul și trenul sunt prezentate doar din kitul de presă oferit de Automecanica.
Astfel, pe lângă autobuzul electric, sunt în curs de dezvoltare un model de tramvai și unul de metrou, din gama destinată zonei urbane, pe strategia companiei fiind și dezvolarea unei platforme de tren EMU/DMU. Toate vehiculele au o construcție modulară cu o structură construită pentru a oferi rezistența maximă fără a utiliza materiale grele sau masive. Designul vehiculelor este realizat în colaborare cu Arino Design, o companie de design și soluții industriale din Spania, care lucrează cu mari producători precum Alstom, Seat, Ford, Siemens, Volvo și Talgo.
Tramvaiul, va fi produs sub forma unei platforme modulare tip LRT, cu podea total coborâtă, configurație de 3 și 5 module, dar și posibilitatea de a opera în mod autonom. Tramvaiul va avea până la 3 uși pe secțiune, ecartamentul de 1435 sau 1000mm, boghiuri pivotante și un design modern. Capacitatea maximă va fi de până la 500 de călători, cu spații largi pentru cărucioare și bagaje, fiind de asemenea echipat cu toate dotările moderne pentru un tramvai nou, cu ar fi prizele USB, sisteme de asistență și climatizare. Tramvaiul va fi finalizat și prezentat în anul 2024.
Metroul, va fi de asemenea un produs modular și personalizabil, cu sisteme de automatizare, construcție ergonomică atât pentru călători cât și pentru modul de operare și sisteme de tracțiune economice. Sistemele de cuplare vor fi automate, iar vagoanele vor fi conectate prin articulații. Frânarea electrodinamică va realiza oprirea trenului până la 0. Trenul va fi echipat cu un sistem de diagnoză automată, sisteme de informare LCD și toate sistemele de protecție și automatizare disponibile la ora actuală. Sistemul de iluminat va fi unul inovativ atât pentru interior cât și pentru exterior, pentru a fi un ghid vizual pentru călători. Metrolul va fi finalizat și prezentat în anul 2026.
Conceptul trenului EMU/DMU este de asemenea unul ambițios, cu o platformă modulară ce permite utilizarea mai multor tipuri de tracțiune, de la electric la diesel și chiar hibrid, cu posibilitatea configurării pentru circulația în regim de tren urban, suburban sau regional. Configurația poate avea între 4 și 12 vagoane, cu o viteză maximă de 160 km/h și un sistem ergonomic de conducere. Trenul va avea uși de acces cu deschiderea de 1,4 metri, sisteme moderne de iluminat și informare, dar și un sistem avansat de senzori, puncte de încărcare pentru dispozitivele călătorilor, inclusiv pentru încărcarea trotinetelor și bicicletelor electrice. Trenul va avea spații destinate tuturor tipurilor de călători, spații pentru bagaje și zone speciale pentru personalul trenului. Prototipul trenului urmează să fie finalizat și prezentat în 2025.
Foto&info: Automecanica Mediaș