Astra Arad și STB SA au testat cu succes tramvaiul Imperio pe linia 41 unde vor începe să circule etapizat 20 de la finalul lui septembrie

Astra Arad și STB SA au testat cu succes tramvaiul Imperio pe linia 41 unde vor începe să circule de la finalul lui septembrie

Astra Arad și STB SA au realizat nopțile trecute prima proba cu tramvaiul Astra Imperio pe linia 41, unde începând cu finalul lunii septembrie, vor intra etapizat în circulație primele 20 de tramvaie noi. Probele sunt realizate ca etapă a contractului dintre Primăria Capitalei și Astra Arad, STB SA fiind beneficiarul proiectului, fiind implicat în implementarea tehnică a noilor tramvaie în depouri și pe trasee.

Proba a fost realizată din depoul Alexandria, unde vor fi garate primele 20 de tramvaie noi pentru linia 41, urmate de alte 12 care vor circula anul viitor pe linia 32. Atât ordinea traseelor cât și numărul de tramvaie alocate sunt bine definite în cadrul contractelor de finanțare pentru proiectele liniilor 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41, 55. Conform informațiilor mobilitate.eu din cadrul PMB, ordinea contractuală a introducerii noilor tramvaie este – 41, 21, 32, 25, 1, 10, 40, 55, cu mențiunea că liniile 40 și 55 vor primi noile tramvaie doar după modernizarea căii de rulare, programată să demareze cel târziu în primărara anului 2023.

Proba cu tramvaiul Imperio pe linia 41 a fost un succes, nu au fost întâmpinate probleme care să blocheze circulația tramvaiului, acesta rulând impecabil pe toate distanțele liniei, inclusiv în zona devierii temporare din zona Piața Drumul Taberei, testul vizând și încadrarea în această zonă, deși până la intrarea tramvaielor în traseu această deviere nu va mai exista, constructorii Metrorex lucrând deja la noua stație și revenirea traseului căii de rulare pe amplasamentul normal.

Tramvaiul s-a încadrat corespunzător inclusiv în stațiile vechi, care vor fi modernizate, singurele probleme de încadrare a unei uși fiind la Agronomie și Cașin, dar aceste stații vor fi de asemenea modernizate până la intrarea noilor tramvaie. Mai mult, tronsonul de pe strada Turda va fi utilizat pentru realizarea probelor de viteză cu 50-70 kmh, solicitate prin contract pentru autorizarea finală a tramvaiului.

Fizic, tramvaiele nu sunt mai late decât parcul existent, un tramvai Imperio având lățimea de 2,4 metri, la fel ca tramvaiele V3A existente, diferența care necesită modificări este dată de oglinzile cabinei care sunt mai mari și de zona frontală a vagoanelor care nu se mai ingustează atât de mult precum la tramvaiele din generațiile vechi, noile generații având caroseria simetrică pe toată lungimea. De asemenea, tramvaiele moderne cu podea coborâtă au un gabarit la sol mai mic, boghiurile având altă construcție pentru a permite zone generoase cu podea coborâtă în interiorul vagonului. Toate zonele unde în timpul probelor tramvaiul s-a apropiat sau au fost în gabaritul oglinzilor sunt adaptate la cotele vechilor tramvaie, fiind necesare lucrări minime de scurtare, mutarea unor de circulație și a unor panouri de stații și trasee de cabluri. Mai mult, accesul din zona pasajului pietonal de la stația Turda, este atins frecvent și cu oglinzile vechilor tramvaie, având urme vizibile în acest sens.

Conform informațiilor mobilitate.eu dar și a celor constatate în traseu, echipele STB SA lucrează noaptea pentru remedierea problemelor unde este cazul, acestea remedieri urmând să aibă loc etapizat pe toate traseele unde vor intra tramvaie noi. Legat de intrarea în circulație a noilor tramvaie, acestea vor intra într-un lot mai mare, la finalul lunii septembrie, când TCMB va finaliza modernizarea peroanelor. Liniei 41 îi sunt alocate 20 de tramvaie, deci cel mai probabil STB SA va scoate minim 8 la ieșirea inaugurală în traseu.

Foto: mobilitate.eu

1.715 Vizualizări

9 thoughts on “Astra Arad și STB SA au testat cu succes tramvaiul Imperio pe linia 41 unde vor începe să circule etapizat 20 de la finalul lui septembrie

 1. Acum la final de septembrie? Da nu vor la anu? Sau la Sfântul Așteaptă? Deja se lungesc cu gluma. Mai bine luau naibii durmazlar și aveam deja tramvaie noi.

 2. Pai si au mai venit tramvaie noi ? Sunt doar 2…sau au mai venit si nu stiu eu ? Normal ar fi sa faca liniile 41, 32 si 25 pana la sfarsitul anului. Daca vin 24 pana la sfarsit, e ok.
  8 tramvaie pe linie ( in medie). Apoi bagate treptat pe linii. E important insa ca V3A cu care vor convietui, sa nu mai fie terfelite pe linii proaste.
  daca ar face la inceput : 10(Alexandria) pe 41 , 7(Alexandria) pe 32 si 7 ( Militari) pe 25 , evident intercalate cu V3A (in stare buna gen Militari) si CH/CA-PPC, asta in prima faza, nu ar fi rau. Nu ma deranjeaza ca pe o linie vor fi tramvaie noi si tramvaie vechi…in toata lumea s-a intamplat la fel cand s-a modernizat parcul. Inclusiv in Bucuresti au fost linii unde DAC/IKARUS au convietuit pe aceeasi linie cu Mercedes…deci…
  Oricum, Imperio vor convietui pe trasee ( anumite trasee) cu V3A-93. Asta clar. Pe 1 si 10 in mod sigur. Dar cum am spus, este foarte important ca acele V3A sa fie in stare buna ( nu cu roti patrate de pe linii ca 19 sau 36 ca sa distruga linia) .

  Oricum am senzatia ca aceste tramvaie noi sunt cam praf in ochi. In Octombrie vor zice ca vor astepa sa sa vina toate 100…apoi a anul ca de fapt a fost o infractiune ca s-au luat noile tramvaie…ma astept la orice. Pana prin 2026 cred ca vin toate.

  1. Tramvaiele noi sunt strict repartizate pe trasee, pe 41 vor fi 20, apoi pe liniile din proiect, aproximativ in ordine vor urma 32, 25, 21, 1, 10, 40, 55, fiecare cu cate 10-12 tramvaie noi.

 3. Din ce știu (preliminar, se poate modifica sau corecta) :
  – 41 : 21 tramvaie noi (ALX) + 12 PPC (BN)
  – 32 : 10 – 11 tramvaie noi (ALX) + 4-5 ppc (ALX) ,nu e linie așa mare.
  – 25 : 12 tramvaie noi + 6-8 V3A-93 (Militari toate)
  – 10 : 12 tramvaie noi (M) + Ceva BLF de la Dudesti + ceva V3A Victoria.
  – 1 : 12-14 tramvaie noi (GR) + Ceva BLF din Dudesti + ceva V3A Victoria.
  – 21 : 8-10 tramvaie noi (D) + 4-5 CA-PPC (Colentina)
  – 55 : 8-10 tramvaie noi (D) + 4-5 CA-PPC
  – 40 : 8-10 tramvaie noi (D) + 2 tramvaie noi (GR, chiar?) + 2 ture CA-PPC (Colentina).

  Cam asta este turația viitoare a liniilor când va fi full. Ce am mai auzit, că în timp, Militari și GR vor primi CA-PPC și CH-PPC. De asemenea am mai auzit ceva, neconfirmat însă, că sunt vagoane trimise la RK, ce vor ieși V3A-93-PPC (asemeni 206 sau 181). Probabil pentru linii ca 44, 36, etc. Pentru a se putea asigura totuși ceva acces facil. Nu era mai bine dacă V3A-93-PPC era făcut de la bun început? Adică din 1993 încoace să aibă podea joasă la centru? Ar fi fost un pic actual și el. Nu cu mult, dar tot ar fi fost ceva în plus.

 4. Deci cam cum am zis eu. Când am zis 8-10, mă refeream la faptul că mai rămân și pe la depou (rezerve prin rotație, etc). Oricum vor fi dublate de CH-PPC, CA-PPC, BLF și chiar V3A pe unele linii, 10 ture nu ajung. Cel puțin 21, 40 și 55 sigur vor avea inserții de CA-PPC de la Colentina. La fel și 1 și 10, având în vedere fiabilitatea monumentală a lui BLF. Și pe 25 32 și 41 vor fi astfel de inserții.
  Repartizarea inițială știu că va fi :
  Alexandria – 32 vagoane (32 și 41), Militari – 24 vagoane (10 și 25) , Giurgiu – 14 vagoane (1), Dudesti – 30 vagoane (21, 40 și 55). Sau devine Dudesti 32 vagoane și Giurgiului cu 12 vagoane ? Asta doar pentru tramvaiele noi.

 5. Bun. Am văzut că 21 este a doua linie programată după 41. Ok. De acord, rețea bună, modernă cap coadă, etc. Ce depou va deservi 21 în acest caz? Dudesti nu are cum deoarece accesul este praf, și le distrugi pe acces (nu vreau scuza că doar 800 m), iar Colentina, doar dacă le vrei căzute și vandalizate după primele ore de funcționare. Cel mai logic ar fi în ordinea 41, 32, 25+10, 21+1, cu mențiunea că 21 ar putea sta temporar la GR (Deși accesul ar fi groaznic de lung). Pot fi date și 40 și 55 cu condițiile :
  40 scurtat la Faur P.4. Iar 55 dus la Banu Manta ( sau numit 46, oricum se merge pe linie din proiect) asta până repară Bd Basarabia – Chișinău și Pache Protopopescu și calea Călărași .
  O mare problemă e accesul boschetarilor pictangii în depouri, ideal ar fi să pună 750v pe garduri. Altfel le vor distruge și pe astea. Deja la Iași, Arad, Timișoara și Oradea le-au vandalizat. Deci…La București nu mai am speranțe, văzând cum au distrus niște citaro Hybrid și Otokar.
  Legat de tramvai, am avut ocazia să îl văd și să mă sui în el, să merg cu el. Și, stând în Crângași să îl văd în probe. Pot spune că e ani lumină în urma Pesa și Bozankaya(le-am testat la Cluj, Iași și Timișoara) și Durmazlar (Turcia și Polonia, rămâne de văzut Reșița) și ULF (Oradea). Toate sunt peste ce avem în București. Pesa, o fi el producător mai entry, dar scuze, arăta impecabil, la fel și Bozankaya. Nu voi compara cu CAF URBOS Luxemburg sau cu Stadler sau Avenio, că ne ia de cap. Rămâne de văzut cât de fiabile vor fi. Cum se vor împăca cu rețeaua (modernizată) din București , și conducătorii și personalul din depouri cu ele.
  Linii ce ar mai merge cu tramvaie noi : 7, 11, 44, 47, 8 (dacă ar supraviețui). Linii bune cap – coadă. Astea de ce nu se iau în considerare pentru tramvaie noi (poate mai scurte)? Chiar sunt linii cu cerere relativ mare. 7 e full dimineața până la Unirii și nici peste zi nu e mai gol (s-ar preta cu PPC). 11 e lung, nu i-ar strica nici lui câteva ture PPC. 44 și 47 ar fi bune și ele cu ceva PPC (câte 3 ture CH/CA-PPC și câte 3 Bucur V2A-t pe fiecare). 8 ar putea rămâne pe ruta Ghencea – zetari, sau Zetari – Unirii (deși s-ar dubla în mare parte cu 23 deja). Zic și eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *