ARF anunță că se fac pași rapizi spre vânzarea de bilete la ghișeele CFR pentru toți operatorii feroviari de călători

ARF caută o companie care să auditeze cei 6 operatori de transport călători pentru stabilirea exactă a subvențiilor necesare

Autoritatea pentru Reformă Feroviară anunță că la finalul lunii februarie 2022 a fost aprobat Raportul nr. 3 cu privire la activitățile desfășurate în cadrul proiectului „Sistem integrat, baza de date unică și furnizare de informații privind sistemul de ticketing al operatorilor de transport feroviar de călători” în perioada 12.12.2021-10.02.2022. Cele două soluții informatice incluse în proiect sunt realizate de SC Informatica Feroviară SA (IF), prestatorul de servicii contractat de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) în iunie 2021. Raportul mai sus menționat a fost prezentat Comitetului director al proiectului și a fost aprobat de conducerea ARF.

Referitor la soluția software SSW01 – Baza de date unică, calcul indicatori și subvenție, a fost îndeplinită activitatea 3 prevăzută în caietul de sarcini – exploatare în producție și mentenanță. Astfel, în perioada de raportare, au fost organizate de către IF cursuri de instruire referitoare la soluția software SSW01 pentru personalul autorizat nominalizat de ARF. De asemenea, s-au efectuat operațiuni legate de optimizarea procesului de încărcare a datelor transmise de operatorii de transport feroviar de călători (OTFC) cu privire la statisticile necesare pentru operarea bazei de date, respectiv bilete vândute, trenuriile care au circulat pe parcursul anului 2021.
În ceea ce privește soluția software SSW02 – Emitere electronică de bilete la trenurile de calatori în trafic intern, cu privire la activitatea 3 – Ghișeu unic, sistemul casă de bilete asistată de casier, s-au realizat activități legate de adaptarea aplicației de ticketing care să permită emiterea tuturor tipurilor de bilete ale OTFC care aderă la ghișeul unic.

Rezultatele acestui proiect sunt:
• asigurarea interoperabilității sistemelor de ticketing ale operatorilor de transport feroviar de călători din România și crearea unei baze de date, prin intermediul căreia, ARF să monitorizeze activitatea și performanța OTFC în conformitate cu indicatorii și standardele stabilite prin contractele de servicii public, astfel încât să se îmbunătățească modul de verificare a compensației de serviciu public prestată de OTFC;
• implementarea ghișeului unic, ce reprezintă un ansamblu de programe prin care se poate vinde o singură legitimație de călătorie pe distanța origine-destinație pentru toți operatorii care își dau acordul pentru acest sistem. Sistemul permite ca fiecare OTFC să vândă bilete la trenuri proprii și bilete combinate cu mai mulți OTF-C.

În vedere implementării soluțiilor software livrate prin acest proiect, ARF are un grup de lucru dedicat modificărilor legislative necesare introducerii biletului unic. La aceste grupuri de lucruri participă reprezentanți ai ARF și ai celor șase operatori de transport feroviar de călători din România. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare și co-finanțat de la bugetul de stat.

Foto: mobilitate.eu1.240 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *