Anul acesta aniversăm 60 de ani de Teatru Național de Televiziune

Pe tot parcursul lunii august vă propunem spectacole realizate în perioada anilor 1978 – 1998
Tot în august spunem ‘La mulți ani, Dominic Dembinski! Casa de Producție TVR vă propune spectacolul ‘Aranca’, după ‘Aranca — stima lacurilor’ de Cezar Petrescu, în regia și adaptarea lui Dominic Dembinski, un spectacol din 1996.

Aranca, după Cezar Petrescu
În distribuție: Ilinca Goia, Mircea Rusu, Dorel Vișan, Alexandru Jitea, Ion Haiduc, Maria Rotaru, Marian Stan, Miron Murea.
Regia și adaptarea TV: Dominici Dembinski
Imagine: Viorel Sergovici, Viorel Sergovici jr.
Sunetul: Bogdan Paul Groman, Dorin Stănculescu,
Asistent imagine: Petre Sorescu
Asistent costume: Aura Pleșu
Procesare sunet: Ioan Tudor Dinuță
Director producție: Miron Murea
Regizor second: Daniela Videscu
Costume: Carmen Rasovski
Decoruri: Gheorghe Rasovski
Muzica: George Marcu
Montaj: Constantin Marciuc
Redactor Doina Teodoru
Dominic Dembinski este regizor de teatru, film și televiziune. Născut în Arad, absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică ‘I.L.Caragiale’ București — Secția Regie, Dominic Dembinski a montat spectacole ca ‘Acești nebuni fățarnici’ de Teodor Mazilu, ‘Așteptându-l pe Godot’ de Samuel Beckett la Teatrul Nottara din București, ‘Ricatto’ ( șantaj ) de Eugen șerbănescu pe scena teatrului ‘Alemanni’ — Bologna — Italia.
În televiziune a realizat producții ca ‘Memoria Teatrului’ (serial de cultură teatrală în 13 episoade în colaborare cu Prof.Univ.Dr. George Banu), ‘Noaptea’ (serial în 6 episoade / scenariul Prof.Univ.Dr.George Banu și Dominic Dembinski) dar și spectacole TV ca ‘D’ale Carnavalului’ de I.L.Caragiale, ‘Hedda Gabler’ de Henrik Ibsen, ‘Victimele inimii’ — teleplay după piesa ‘O soacră’ de I.L.Caragiale.
Iată mărturia lui Dominic Dembinski despre ‘Aranca’:
‘Aranca…este un film — vis , l-am dorit ca pe un dulce coșmar, o evadare din teatru, înspre tăcerea cinematografului pe care-l iubeam de când mă ducea tata să văd, să revăd, iar să văd Rubliov-ul lui Tarkovski sau Pădurea de mesteceni a lui Wajda.
Mă ținea pe genunchi sau de mână și boceam uneori amândoi văzând, revăzând, atâta înțeleaptă frumusețe! Tatăl meu a fost director de imagine, operator, cum zicea el — sună mai simplu, el m-a învățat că cea mai sensibilă peliculă este sufletul….
Tatăl meu a fost hoț de visuri ca și Viorel Sergovici senior, care a filmat Aranca și m-a ajutat, m-a chemat să zburăm împreună, care mi-a redat peste ani jocul niciodată început ori terminat cu tatăl meu, ‘cinematografist’ ca și el.
Aranca, este visul lui Viorel, alături de nemuritoarele lui poeme în imagini smulse lui Mircea Eliade. A trecut înspre bunul Dumnezeu, acum cinci ani, mistuit de o harnică albină, uneori era fragil, îl putea doborî și un fluture, așa a și fost!
Aranca, l-am filmat într-o altă viață — au trecut vreo 20 de ani — , când Viorel mă ținea de mână și mă învăța să pictez coșmare cu lumină și culoare. Am lăsat un minimum de vorbe în scenariu, ca să-l las pe Viorel să spună el, restul, esențialul.
‘Și l-a spus. Nici nu-mi vine să cred că mi s-a îngăduit să lucrez cu vulcanicul monstru sacru al Televiziunii Române.
Un ‘monstru,’ doborât de un discret venin, același poate, care face mai înțeleaptă ‘trestia gânditoare’ , decât Universul care nu știe că moare…
Viorel, știa dar era neînfricat ca și tatăl meu. Stau acum amândoi și râd de biata noastră muncă: Visul Aranca.
Lor le dedic, această minusculă parte din fosta mea viață-operă.
Le aparține total.’
Program de difuzare:
TVR 2: Luni, 14 august ora 21.10
TVR MOLDOVA: sâmbătă, 19 august, ora 16.00
TVR Internațional: vineri, 18 august, ora 23:00/ sâmbătă, 19 august, ora 18.00
TVR 3: duminică, 20 august, ora 20.00
Spectacolele programate în perioada 10 — 12 august 2017 în stagiunea Teatrului Național de Televiziune, pe care le puteți vedea în curtea Televiziunii Române:
Joi, 10 august, ora 20.00
În 10 august aniversăm 60 de ani de Teatru Național de Televiziune printr-un eveniment special. Vă invităm, începând cu ora 20.00, la o Ediție Specială dedicată teatrului TV. Discuția va fi transmisă în direct pe TVR 2 și va fi moderată de către jurnalista Mirela Nagâț.
Vor depăna amintiri despre teatru TV: George Mihăiță, Alexa Visarion, Ileana Lucaciu, Ioana Prodan, Titel Paraschivescu, Alice Georgescu, Rodica Mandache, Dominic Dembinski, Silviu Jicman, Florin Zamfirescu, Constantin Dicu.

Cei 60 de ani ai Teatrului Național de Televiziune vor fi abordați în trei etape:
primii 20 de ani — începuturile — prin prisma spectacolelor producție proprie redifuzate în luna iulie: Unchiul Vanea, Jurnalul unui nebun, Căsătorie cu de-a sila, Năpasta, Chiriașul;
următorii 20 de ani — maturitatea și prezentul — prin prisma spectacolelor producție proprie planificate pentru redifuzare în luna august: Un timbru rar, Aranca, Îl osândesc jurații;
cei mai recenți 20 de ani — prin prisma spectacolelor producție proprie planificate pentru redifuzare în luna septembrie: Pavilionul cu umbre, Milionar la minut, Vinovatul, Vandalul.
În aceeași seară a zilei de joi 10 august, discuția despre teatrul de televiziune va fi completată printr-o reverență a unei echipe formată din actori, comentatori, producători din TVR, constând în cea mai recentă premieră, producție proprie: ‘Piatra din casă’, o comedie după Vasile Alecsandri și B.P. Hașdeu, cu muzica originală, semnată Alexandru Adolf Flechtenmacher (autorul primei operete românești).
Distribuția spectacolului, adaptat și regizat de Constantin Dicu (în ordine alfabetică): Sever Bârzan (Comisul Nicu, fiul căminarul Grigori Pâlciu), Corina Danilă (Marghiolița, fiica Cucoanei Marghiolița), András Demeter (Her Franț Birman, Doctor), Tudor Furdui (Jorj), Bogdan Ghițulescu (Petcu, tatăl Marghioliței), Mihai Melinescu (vărul Marghioliței), Cătălin Mireuță (Numa Consule), Carmen Movileanu (Cucoana Zamfira, mama Marghioliței), Claudia Nicolau (Trandafira), Mihai Răzuș (căminarul Grigori Pâlciu), Gabriela Valentir (Ioana, servitoare).
Scenografia: Raluca Chelaru
Instrumentiști: Adina Cocargeanu, Geanina și Marius Meragiu
Biletele pot fi pot fi achiziționate on-line (https://www.mystage.ro/bilete/piatra-din-casa-605/#/r=2868), prin serviciul de livrare de bilete www.mystage.ro, telefon: 021-9379 sau cu o oră înaintea spectacolului de la casa amenajată la intrarea în Calea Dorobanților nr. 191 (lângă Troiță).
Prețul biletelor: 30 lei (categoria I) și 20 lei (categoria II).

Premiera oficială a spectacolului va fi transmisă, de asemenea, în direct pe TVR 2 și pe pagina oficială de facebook a Casei de Producție TVR, în cadrul Ediției Speciale.
Primele spectacole de teatru TV realizate de către Televiziunea Română erau transmise în direct din studio. Acest lucru se întâmpla pentru că entuziasmul și talentul creatorilor de teatru erau cu mult înaintea tehnologiei: pur și simplu nu exista nicio posibilitate tehnică de a înregistra ceva. Nu exista suportul. Așa că totul era ‘pe viu’
Vineri, 11 august, ora 20.30
Casa de Producție TVR — ‘Piatra din casă’
De: Alecsandri / Hașdeu / Dicu
Muzica: Alexandru Flechtenmacher
Regia: Constantin Dicu
Scenografia: Raluca Chelaru
Distribuția (în ordine alfabetică): Sever Bârzan (Comisul Nicu, fiul său), Corina Danilă (Marghiolița, fiica ei), András Demeter (Her Franț Birman, Doctor), Tudor Furdui (Jorj), Bogdan Ghițulescu (Petcu, tatăl Marghioliței), Mihai Melinescu (vărul Marghioliței), Cătălin Mireuță (Numa Consule), Carmen Movileanu (Cucoana Zamfira, mama Marghioliței), Claudia Nicolau (Trandafira), Mihai Răzuș (căminarul Grigori Pâlciu), Gabriela Valentir (Ioana, servitoare).
Instrumentiști: Adina Cocargeanu, Geanina și Marius Meragiu
Durata: 1 h și 40 min.
Biletele pot fi pot fi achiziționate on-line (https://www.mystage.ro/bilete/piatra-din-casa-605/#/r=2868), prin serviciul de livrare de bilete www.mystage.ro, telefon: 021-9379 sau cu o oră înaintea spectacolului de la casa amenajată la intrarea în Calea Dorobanților nr. 191 (lângă Troiță).

Prețul biletelor: 30 lei (categoria I) și 20 lei (categoria II).
Sâmbătă, 12 august, ora 11.00
Fundația Abracadabra — ‘Lupta lui Făt-Frumos’ din cadrul ‘Festivalului vacanței — Drumul lui Făt-Frumos’
Regia: Marian Râlea
Cu: Marian Râlea, Florin Pârvu, Doriana Tăut, Mădălina Ivașcu, Laurențiu Vlad, Verzescu Alexandru
Magicianul Poveștilor vă invită să continuați Drumul lui Făt-Frumos! Copii se vor întâlni, cu siguranță, cu Zmei și Vrăjitoare. Muma Pădurii va fi și ea prezentă. O vom salva pe fata Genarului și vom trece peste tărâmul Scorpiei și Gheonoaiei. Ne așteaptă multe aventuri și peripeții și cine știe, poate o să ajungem și în țara Tinereții fără Bătrânețe și a Vieții fără de Moarte.
Acest drum a trecut pe la Bacău, unde s-a aflat Ileana Cosânzeana care a trebuit să fie salvată. Drumul lui Făt-Frumos va fi lung, iar eroul nostru se va opri și lângă cetatea de la Mangalia, pe faleza Mării Negre. Prietenul său, Calul, s-a oprit să se adape la poalele cetății Rupea. Se spune că Pasărea Măiastră a fost văzută în Băilești.
Cine este Făt-Frumos, dar Calul Năzdrăvan, dar Ilenele Sânziene?
Sunteți chiar voi dragi copii. Veti fi aleși să deveniți eroii buni din poveștile românilor pe întreg parcursul Festivalului Vacanței — Drumul lui Făt-Frumos.
La spectacolul ‘Lupta lui Făt-Frumos’, din cadrul Festivalului Vacanței, accesul este liber, în limita locurilor disponibile. Rezervările pot fi făcute telefonic la numărul de telefon 0748405478 și pe adresa de e-mail: adelaidajeanina@gmail.com (până la data de 12 august, ora 10:00).

Sâmbătă, 12 august, ora 20.30
Fundația Abracadabra — ‘Eu! Nu contez’
Regia: Costel Stoica
Scenografia: Mirela Maria Niculescu
Coloana sonoră live: Narcisa Băleanu
Regia muzicală: Adrian Petrescu
Cu: Marian Râlea, Antonio Tadeusz Mincă, Altan Safta Zecheria, Beatrice Rubică, Georgiana Vrațiu, Relu Poalelungi, Anamaria Pîslaru, Sorin Dinculescu, Ștefan Opreanu
Spectacolul, care are la bază o piesa scrisă de Florin Coman, își propune trei obiective îndrăznețe: promovarea teatrului independent de cea mai bună calitate cu implicarea unora dintre cei mai buni actori români, revenirea la teatrul autentic, îmbinarea dramatismului specific teatrului cu lirismul muzicii clasice și muzicii populare live.
Marian Râlea, câștigătorul premiului UNITER 2016 pentru cel mai bun actor, va juca rolul principal ‘Iuda’. Distribuția este completată de actori cu roluri importante pe scene ca TNB, Odeon, Teatrul Masca etc., actori consacrați, dar și actori tineri.
Spectacolul vine cu o surpriză: coloana sonoră live. Narcisa Băleanu interpretează muzică populară la nai. Adrian Petrescu, reprezentant marcant al Filarmonicii ‘George Enescu’, semnează regia muzicală.
Rezervările pot fi făcute telefonic la nr. de telefon 0748405478 și pe adresa de e-mail adelaidajeanina@gmail.com (până la data de 12 august, ora 19.00)
Biletele pot fi achiziționate on-line (https://www.mystage.ro/bilete/eu-nu-contez-gradina-tvr-456/#/r=2762), prin serviciul de livrare de bilete www.mystage.ro, telefon: 021-9379 sau cu o oră înaintea spectacolului de la casa amenajată la intrarea în Calea Dorobanților nr. 191 (lângă Troiță).
Prețul unic al biletelor: 30 lei/persoană.
Vă anunțăm din vreme că în 2 septembrie veți putea vedea pe TVR 3 la ora 17:00 Gala Tânărului Actor 2016. Vom reveni cu amănunte
Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro

Producător coordonator: DEMETER András István