România ar trebui să aibă două linii de tren de mare viteză până în 2050 conform unui studiu realizat de DB și cei mai mari transportatori feroviari din Europa

DB și Siemens vor dezvolta noul concept al noii generații de trenuri de viteză ICE

Deutsche Bahn (DB), împreună cu companiile feroviare europene, a realizat un studiu privind extinderea transportului feroviar de mare viteză în Europa. Propunerea pentru o „rețea metropolitană” se concentrează pe extinderea specifică a liniilor feroviare pentru trenurile rapide de pasageri pe tot continentul și pe simularea posibilei creșteri a volumului de transport care rezultă pe calea ferată ecologică. Punctul de plecare al studiului este Green Deal al Comisiei Europene. Aceasta intenționează să dubleze volumul feroviarului european de mare viteză (HSR) până în 2030 și să îl tripleze până în 2050, permițându-i să aducă o contribuție importantă la reducerea emisiilor de carbon în sectorul transporturilor. În studiu, specialiștii au analizat cum ar trebui să arate o rețea feroviară Green Deal pentru a atinge obiectivele UE.

România ar trebui să aibă două linii de tren de mare viteză până în 2050 conform unui studiu realizat de DB și cei mai mari transportatori feroviari din Europa

Michael Peterson, membru al consiliului de administrație pentru transportul pe distanțe lungi de pasageri la DB: „Este posibilă o triplare a traficului feroviar de mare viteză în Europa. Odată ce infrastructura va fi pusă în aplicare, milioane de oameni de pe continent vor beneficia de conexiuni atractive și timpi de călătorie mai rapid. Țările feroviare din Europa Centrală și de Vest, și cu atât mai mult din sudul și estul Europei, se vor bucura de aceste avantaje și coridoare, cu noi noduri de trafic pe calea ferată”.

Principalele puncte și cifre ale proiectului Metropolitan Network:

– Conectează toate cele 230 de regiuni metropolitane (definite ca aglomerări urbane cu peste 250.000 de locuitori) și orașele mari din Europa la rețeaua feroviară de mare viteză cu serviciu HSR cel puțin o dată pe oră.
– Aproximativ 60% dintre europeni trăiesc în regiunile metropolitane și ar avea astfel acces direct la calea ferată de mare viteză, chiar și în regiunile în care astăzi nu există legături feroviare rapide.
– Cheia constă în infrastructură: un total de 21.000 de kilometri de cale ferată trebuie construite și modernizate în toată Europa. Rutele proiectate pentru serviciul feroviar de mare viteză ar fi aproape triplate, de la aproximativ 11.300 de kilometri astăzi (Eurostat 2019) la aproximativ 32.000 de kilometri până în 2050. Ar trebui să fie posibilă atingerea vitezei de 300 km/h pe noua rețea.
– Pentru Germania, asta înseamnă că dacă modernizarea rețelei ar include liniile deja în construcție și planificate, infrastructura de mare viteză din această țară ar crește până la 6.000 de kilometri. Polonia ar fi, de asemenea, un câștigător, mărindu-și rețeaua de peste zece ori, cu 2.760 de kilometri față de cei 224 de kilometri de astăzi.

Dacă Green Deal va avea succes, UE și statele sale membre trebuie să ofere fonduri suplimentare substanțiale și să investească în extinderea rețelei HSR în toată Europa. Companiile feroviare implicate vor să discute acest lucru cu politicienii în toamnă. Măsurile de infrastructură care sunt planificate sau construite în prezent nu sunt suficiente pentru a realiza o dublare a traficului feroviar de mare viteză până în 2030.

Foto: mobilitate.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *