9 eclipse în 9 povești! ‘Vânătorul de eclipse’ și aventurile sale, la TVR

Până la Marea Eclipsă Americană din 21 august, transmisă în direct de TVR, telespectatorii pot urmări aventurile ‘Vânătorului de eclipse’ — Cătălin Beldea, cel care, de 12 ani, aleargă prin lume, pe cer și pe pământ, pentru a prinde eclipsele totale de Soare.
Începând din 12 august, cu 10 zile înainte de eclipsa din 21 august — cel mai important eveniment astronomic al anului—, TVR 1 difuzează nouă scurte povești despre cele nouă eclipse surprinse de Cătălin.

Vom afla cum e să schimbi șase avioane pentru a ajunge în inima Pacificului, pentru a observa o eclipsă de soare. Sau cum e când privești un astfel de fenomen din balon ori cum e să deschizi ușa avionului pentru a nu rata cele 10 secunde de eclipsă, dar și cum trăiești dezamăgirea, când ai parte de nori.
‘E marea mea pasiune! Totul a început în 1999, cu eclipsa de soare din România, când, ocupat să fac poze, nu am apucat să mă bucur de spectacolul astral și mi-am propus să mai văd încă una’, își amintește Cătălin.

Astfel, Cătălin s-a decis să nu mai aștepte până în 2081, când va fi vizibilă din nou o eclipsă în România și a pornit după ele. În 2006 a fost în Turcia, unde a avut parte de cea mai frumoasă coroană pe care a văzut-o vreodată, moment în care a decis să devină ‘vânător de eclipse’, să nu mai piardă niciuna. În 2008 a luat Trans-siberianul pentru a ajunge la Novosibirsk, au urmat China, Oceanul Pacific, Australia, Kenya și cea de deasupra Mării Norvegiei văzute din avion, iar în 2016, Indonezia.

Fiecare eclipsă are povestea ei, fiecare e deosebită, așa că, n-ar renunța la niciuna. Nici măcar la cea din China, unde a avut parte de nori. ‘Din eșecul din China am învățat ceva: că trebuie să ai planul B, planul C, că trebuie să fii mai bine pregătit’, mărturisește Cătălin. Și, chiar dacă nu poate crea un top, dacă ar fi să aleagă două momente din acești 12 ani, ar alege Turcia, pentru cea mai spectaculoasă imagine a unei coroane solare și Kenya, pentru aventură: ‘eclipsa din Kenya a fost de doar 10 secunde și am văzut-o dintr-un avion de șapte locuri, la 3.000 metri altitudine. Am reușit să deschidem ușa și să vedem eclipsa. Nu caut neapărat aventura, mă interesează mai mult să stau cu instrumentele la sol și să obțin imagini care ar putea folosi cercetătorilor’, mărturisește Cătălin.

Urmărim poveștile celor nouă eclipse observate de Cătălin Beldea, concentrate în filmulețe de 3 minute, la ‘Vânătorul de eclipse’ pe TVR 1, de luni până vineri, după Telejurnalul de ora 14.00, sâmbăta, înaintea Telejurnalului de la ora 20.00, iar duminica, de la ora 18.50.

La cea de-a 10 eclipsă, cea din SUA din 21 august, ‘vânătorul’ Cătălin îi va avea alături pe Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român care a ajuns în spațiul cosmic și pe Alexandru Mironov, cea mai autorizată voce publicistică a literaturii științifice. Cei doi vor transmite în direct pentru TVR, din Casper, statul Wyoming, cel mai important eveniment astronomic al anului. Astfel, vom avea parte de cele mai avizate explicații despre toate fazele eclipsei, cele mai interesante informații de specialitate, dar și de povești inedite. Vom afla cum se vede eclipsa din spațiu, dar și cum s-au pregătit americanii pentru acest eveniment sau care sunt cele mai recente descoperiri legate de spațiul cosmic.
Povestea Marii Eclipse Americane și cele ale cercetătorilor americani și români din SUA care lucrează în centrele de cercetare a spațiului vor fi spuse într-un documentar TVR.

***
Pentru alte informații, vă rugăm să ne scrieți la: comunicare.corporate@tvr.ro
Serviciul Comunicare, Relații Publice și Protocol
Foto: Pixabay

1.078 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *