Ucraina și Polonia se conectează cu o cale ferată de mare viteză și liberalizează transportul feroviar spre UE

Ucraina și Polonia se conectează cu o cale ferată de mare viteză și liberalizează transportul feroviar spre UE

Implementarea proiectelor de infrastructură, în special în sectoarele de transport feroviar și rutier, ar trebui să rămână printre prioritățile ferme în cooperarea dintre Ucraina și Polonia. Acest subiect a fost abordat la o întâlnire între prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal și prim-ministrul Republicii Polone Mateusz Morawiecki.

Șeful Guvernului ucrainean a subliniat că una dintre principalele sarcini ale parteneriatului bilateral este integrarea infrastructurii rutiere a Ucrainei cu coridoarele de transport ale UE.

„La inițiativa președinților Ucrainei și Poloniei, am lansat un dialog cu privire la legătura dintre Kiev și Varșovia prin calea ferată de mare viteză. Au început și reconstrucția, modernizarea și reechiparea tehnică a cinci puncte de control de la granița ucraineană-polonă”, a spus Denys Shmyhal.

Părțile au discutat, de asemenea, construirea de noi puncte de control în cadrul programului Inițiative emblematice ale UE pentru Ucraina, care vizează atragerea de investiții de peste 6 miliarde EUR. Șeful Guvernului ucrainean și-a exprimat speranța că Polonia se va alătura activ acestor proiecte.

Denys Shmyhal a mai menționat că Ucraina este interesată de lansarea negocierilor privind pregătirile pentru încheierea Acordului privind liberalizarea transportului internațional de marfă în tranzit între Ucraina și UE.

„Partidele ucraineană și poloneză au convenit cu o zi înainte să mărească semnificativ numărul de autorizații pentru transportul internațional de mărfuri. Și, de asemenea, cu privire la eliminarea restricțiilor privind tranzitul vagoanelor de marfă pe teritoriul Ucrainei către Polonia pe calea ferată”, a declarat prim-ministrul Ucrainei. .

Potrivit lui Denys Shmyhal, printre altele, este planificată revizuirea prevederilor Acordului dintre Guvernul Ucrainei și Guvernul Republicii Polone privind transportul rutier internațional. Prim-ministrul Ucrainei a reafirmat, de asemenea, disponibilitatea pentru continuarea cooperării cu Polonia în cadrul Comisiei Interguvernamentale de Cooperare Economică. La finalul întâlnirii, Denys Shmyhal i-a mulțumit lui Mateusz Morawiecki pentru sprijinul și cooperarea Poloniei cu Ucraina.

Foto&info: Ucraina Government Portal402 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *