Tunelul feroviar Helsinki-Tallinn este una din cele mai ambițioase legături feroviare din lume

Tunelul feroviar Helsinki-Tallinn este una din cele mai ambițioase legături feroviare din lume

Viziunea antreprenorului Peter Vesterbacka pentru tunelul Helsinki-Tallinn este ambițioasă și crede că poate să-l construiască până în 2024. Având în vedere că studiile de fezabilitate publică au estimat finalizarea proiectului în 2040, poate ca acest sprijin privat să fie aprobat de către finlandezi și guvernul estoniene.

Se pare că nu există nicio limită pentru ambiția lui Peter Vesterbacka. După ce a petrecut șase ani ca director executiv pentru dezvoltatorul de jocuri Rovry pentru Angry Birds, Rovio și cu mai multe afaceri de succes în cadrul unei conferințe de succes, antreprenorul finlandez a stabilit, în ultimii ani, o viziune asupra unui obiectiv înalt: un tunel de 100 km care leagă Helsinki în Finlanda cu capitala Estoniană Tallinn. Legătura se va desfășura sub Golful Finlandei, care separă cele două orașe, făcându-l cel mai lung tunel submarin din lume.

Ideea unei legături submarine feroviare între Tallinn și Helsinki nu este nouă. Geologi finlandezi au studiat mai întâi posibilitatea unui tunel în 1993, dar conceptul a rămas ferm în planul de desen pentru mai mult de două decenii. În 2014, cele două orașe au comandat un studiu de pre-fezabilitate pentru un tunel denumit „FinEst Link”, urmat de un studiu de fezabilitate complet publicat în februarie 2018.

Fundamentele proiectului, ale căror costuri sunt estimate la până la 20 miliarde EUR, par a fi puternice. Conform concluziilor grupului de lucru pentru tunelul Helsinki-Tallinn, aproximativ nouă milioane de pasageri au călătorit între orașe cu feribotul în 2017. Acest număr ar putea crește până la 23 milioane până în 2050, dacă tunelul va fi construit, cu 12,5 milioane de pasageri anual care călătoresc prin tunel și 10,5 milioane de pasageri cu ferryboatul.

În ceea ce privește transportul de marfă, tunelul este proiectat să crească transportul de mărfuri între orașe de la 3,7 milioane de tone în 2017 la 8 milioane, împărțite între tunel și transport maritim. Iar perspectiva înlocuirii călătoriilor cu feribot de două ore cu un transfer feroviar de mare viteză de 20 de minute este, cu siguranță, este una care va genera o valoare pe termen lung pentru întreaga regiune.Foto&info: FinestBay Area Development

815 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *