Transportul feroviar de marfă din Spania se află în scădere din cauza lipsei interoperabilității iar cel de călători necesită eficientizarea
Transport

Transportul feroviar de marfă din Spania se află în scădere din cauza lipsei interoperabilității iar cel de călători necesită eficientizarea

CNMC a publicat un raport al operatorilor și utilizatorilor cu privire la situația sectorului feroviar. Consultația s-a desfășurat în prima jumătate a anului 2019, iar obiectivul este de a cunoaște în primul rând diferite aspecte, precum condițiile de utilizare a infrastructurii, condițiile de furnizare a serviciului de transport sau atractivitatea din acest sector comparativ cu modurile alternative de transport.

Evaluarea generală a situației actuale nu este pozitivă, nici pentru companiile care furnizează în mod corespunzător serviciul de transport, nici pentru cele care utilizează companiile feroviare pentru a transporta marfă.

Raportul subliniază dificultățile oferirii unui serviciu competitiv de transport feroviar din cauza unor probleme pur tehnologice (cum ar fi lipsa interoperabilității rețelei), precum și economice (subliniază lipsa și deficitul materialului rulant). Dar, de asemenea, operatorii feroviari solicită o abordare de reglementare diferită, mai echilibrată între modurile de transport, pentru a asigura menținerea viitoare a sectorului și utilizarea maximă a avantajelor pe care le oferă în ceea ce privește mobilitatea durabilă.

La rândul lor, reprezentanții utilizatorilor de transport feroviar de marfă critică, de asemenea, lipsa de competitivitate. Aceștia cer o ofertă mai flexibilă, atât în furnizarea serviciului de transport, cât și în serviciile furnizate de rețeaua de terminale. În raport cu primele, sunt apreciate beneficiile neterminate ale concurenței sporite. În legătură cu aceasta din urmă, se angajează să consolideze intermodalitatea modului feroviar, să îmbunătățească proiectarea și gestionarea rețelei de terminale și se recomandă avansarea într-un standard de calitate care este perceput ca inegal în întreaga rețea.

Evaluarea generală a pieței de transport călători este mai favorabilă. Reprezentanții utilizatorilor transportului de călători pe calea ferată îl apreciază pozitiv ca opțiune de transport, deși aprecierea diferitelor servicii oferite nu este omogenă și condițiile de accesibilitate ale acestora ar putea fi îmbunătățite în general. Limitele care trebuie impuse ca opțiune de mobilitate au legătură cu prețul acestuia și cu deficiențele de beneficii care sunt observate pentru unele servicii.

În acest fel, în timp ce serviciul cel mai bine evaluat este cel de mare viteză, noi investiții în oferta mai tradițională ar fi binevenite, promovând în același timp dezvoltarea de planuri de mobilitate coordonate în favoarea unui mod de transport care este considerat mai ales ecologic. Liberalizarea serviciului feroviar nu este încă considerată o pârghie de îmbunătățire a sectorului din cauza incertitudinii că poate aduce cu sine o concentrare a ofertei în cele mai atractive servicii, cu pierderea în consecință a serviciilor în linii cu mai puțină activitate.Foto: RENFE

104 Vizualizări

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *