Un nou terminal intermodal de marfă cu legături feroviare și rutiere va fi realizat pe linia București – Urziceni

Un nou terminal intermodal de marfă cu legături feroviare și rutiere va fi realizat pe linia București – Urziceni

Consiliul Judeţean Ilfov a aprobat în şedinţa de pe 19 martie realizarea unui terminal destinat transportului de mărfuri, valoarea totală a investiţiei fiind de aproximativ 571 milioane de lei.

Propunerea de realizare a terminalului intermodal de transport mărfuri prin utilizarea infrastructurii rutiere, a cailor ferate si aeroportului este in concordanta cu dezvoltarea social- economica a județului llfov, având in vedere strategia de dezvoltare, descrisa in „Strategia de Dezvoltare Orizont 2020 a județului Ilfov.

Obiectivul consta in realizarea unui sistem complex de transport mărfuri, grupat in următoarele categorii principale:
o Transport intermodal de mărfuri utilizând calea ferata;
o Transport intermodal de mărfuri utilizând infrastructura rutiera;
o Realizarea legăturii cu terminalul aeroportului;
o Construirea clădirilor si facilitaților necesare manipulării mărfurilor.

Scopul principal urmărit prin realizarea Terminalului Multimodal este de a reduce poluarea mediului prin transferul pe cale ferata a unei părți din traficul derulat pe auto in concordanta cu prevederile Strategiei de Dezvoltare Durabila a Uniunii Europene din 2006 si Cartea Alba 2011, document realizat de către Comisia de Transport a Comisiei Europene.
Efectul imediat al realizării Terminalului Multimodal București Ilfov este decongestionarea traficului auto pe autostrăzile A1 si A2 si pe trama stradala a municipiului București.
Zona de Nord-Est a județului Ilfov este una preponderant agrara care nu conferă locuri de munca pentru forța de munca din Moara Vlăsiei si comunele limitrofe.

Realizarea Terminalului Multimodal generează locuri de munca directe si indirecte.
Se considera ca 1 (un) loc de munca din Terminal generează alte 2 (doua) locuri de munca într-o ramura industriala care produce bunurile (mărfurile) manipulate. Locuri noi de munca se vor crea atât in timpul execuției lucrărilor cat si după darea in exploatare a acestora. Regiunea București- Ilfov nu mai este zona Industriala de înainte de 1990. In prezent majoritatea populației desfășurându-si activitatea in municipiul București, in special in domeniul serviciilor. Realizarea Terminalului Multimodal de la Moara Vlăsiei va contribui la dezvoltarea zonei de Nord- Est a județului Ilfov si la deconcentrarea serviciilor din municipiul București.

Realizarea in incinta B a unui parc industrial poate atrage după sine si activități de producere a bunurilor de consum si prin aceasta se scurtează drumul de la producător la consumator.
Reducerea distantei de transport a bunurilor de consum de la producător la consumator conduce la reducerea traficului auto si implicit la reducerea noxelor din atmosfera.
Se preconizează că proiectul propus va contribui la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din regiunea București-Ilfov, prin reducerea emisiilor atmosferice şi a nivelului de zgomot asociate sectorului de transport.

Pentru a prelua traficul de vagoane de marfă la și de la viitorul Terminal Intermodal este necesar a se realiza atât un dispozitiv de linii din incinta acestuia cât și realizarea un racord feroviar nou care se va lega la rețeaua feroviară existentă cea mai apropiată. In acest sens, pentru asigurarea legăturii feroviare a liniilor din terminal la rețeaua feroviară existentă s-a prevăzut o linie de racord la halta de mișcare cea mai apropiată, aceasta fiind halta de mișcare Căciulați.

Linia c.f. Căciulați – Snagov este o linie ne interoperabilă fiind închiriată operatorului privat Trans feroviar Grup și pe care ultimul tren a circulat în anul 2006.
Halta de mișcare este cuprinsă între semafoarele de intrare, respectiv între km 26+646 și km 28+164.

Dispozitivul de linii al haltei de mișcare este format din 4 linii de primire – expediere, din care, în prezent, circulația feroviară se desfășoară doar pe liniile 1- III.
Linia 4, în prezent este nefuncțională fiind într-o stare necorespunzătoare desfășurării traficului pe acesta, fiind nevoie a se executa lucrări de reabilitare pe aceasta.
Liniile 1, 2 și III sunt amplasate într-un mic rambleu față de linia 4. Suprastructura liniilor 1 și 2 este de tip 60 pe traverse de beton, suprastructura liniei III este de tip 54 pe traverse de beton, iar cea a liniei 4 este de tip 49 pe traverse de lemn.

Lungimea utilă a liniilor din halta de mișcare este de 725 m pentru liniile 1 și 2 și de 870 m pentru liniile III și 4.
Pentru servirea traficului de călători, halta de mișcare dispune de 2 peroane, unul în fața clădirii de călători și unul între liniile 2 și III.
Traficul feroviar care se derulează prin H.m. Căciulați, conform graficului de circulație 2018/2019 este de format din 6 perechi trenuri de călători și 5 perechi trenuri de marfă.
H.m. Căciulați este dotată cu instalație CEM, iar circulația feroviară pe intervalele adiacente se desfășoară astfel: pe intervalul Balotești – Căciulați pe baza blocului de linie automat, iar pe intervalul Căciulați – Moara Vlăsiei pe bază de cale liberă. Atât în capătul X , cât și în capătul Y există câte o cabină de acari.

Pe partea dreaptă a haltei de mișcare Căciulați, după linia 4 și în continuare pe intervalul Căciulați – Moara Vlăsiei, este amplasată rețeaua de cabluri de telecomunicații feroviare formată din circuite OL pe stâlpii tip H. Pe acești stâlpi este instalat și un cablu cu fibre optice care aparține unui operator privat.

Totodată pe partea dreaptă, în exteriorul liniei 4 există o serie de stâlpi pentru alimentarea cu energie electrică atât a cabinei de acari, dar și a semafoarelor din capătul Y al haltei de mișcare.

Pe intervalul Căciulați – Moara Vlăsiei, la km 28+419 există o trecere la nivel peste 2 linii de cale ferată dotată doar cu indicator rutier.
De asemenea la km 28+600, există un podeț dalat pentru descărcare.
In incinta Terminalului Intermodal, Proiectantul general a prevăzut construirea a 5 linii de cale ferate, grupate în fascicole de linii, astfel:
o Un fascicol de 2 linii pentru terminalul de containere
o Un fascicol de 2 linii pentru vagoanele de marfă
o O linie de cale ferată care va deservi magaziile din incinta terminalului

Având la bază poziția celor 5 linii din terminal, s-a realizat legarea instrucțională a acestora cu respectarea prevederilor din instrucțiile specifice la calea ferată.



Foto&info: Documentatie CJ Ilfov

2.962 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *