Documentar: Noua tehnologie de sudare a Plasser & Theurer se dovedește a avea succes în întreaga lume

Plasser & Theurer are mulți ani de experiență în sudarea șinelor de cale ferată. Mașinile de sudură cu capse rapide oferă avantaje tehnologice pentru îmbinarea durabilă a șinelor în cele mai variate condiții de funcționare, care altfel nu ar putea fi atinse. Exemple actuale din Japonia, Mexic și Statele Unite demonstrează acest lucru.

Dintre diferitele tehnici de sudare a șinelor, procesul de sudura complet automată cu bliț electric este deosebit de rapid și produce suduri foarte precise, de înaltă calitate, curate și bine documentate. Disponibil în diferite modele, robotul de sudură APT 1500 R de la Plasser & Theurer asigură acest lucru pentru orice tip de operare: APT 1500 RA este un vehicul pe șină, APT 1500 RL un camion pe șosea și off-track și APT 1500 RC este un container care poate fi montat pe un vehicul de transport. Introdus în 2012, mai mult de 20 de modele de ultimă generație ale robotului de sudură flash-cap la cap sunt deja operate în întreaga lume. Deși condițiile de lucru și provocările locale variază foarte mult, mașinile produc în mod constant o calitate ridicată a sudurii în cel mai scurt timp posibil. În mare măsură, procesul de sudare este automatizat. Lucrările ulterioare la sudură sunt reduse la minimum.JAPONIA
Pentru prima dată de la punerea în funcțiune a Tohoku Shinkansen de la East Japan Railway Corporation (JR East), în iunie 1982, a început procesul de schimbare a șinelor. Din anul 2017, lucrările au fost realizate în intervale foarte scurte pe timp de noapte. Lucrările vor fi finalizate până în 2026. Împreună cu Nippon Plasser și ROBEL Bahnbaumaschinen GmbH, Plasser & Theurer a furnizat sistemul REX-S 1200, un sistem special de schimb de șinei de cale ferata. REX-S include un APT 1500 RA, care a fost adaptat în mod special la particularitățile locale, cum ar fi sarcina minimă pe osie cu maximum 15 tone.

Datorită ferestrelor scurte, nu este posibilă schimbarea completă a șinelor. Prin urmare, secțiunile de șine lungi de 150 m sunt pre-depuse, iar aparatul APT 1500 RA mobil cu capsulă de sudură cu bliț le sudează ca o secțiune de până la 1200 m. În plus, șinele sunt împământate și fixate. În timpul celei de-a doua călătorii pe timp de noapte, șinele vechi sunt schimbate cu cele noi în 30 de minute, folosind două vehicule speciale REX-S, iar capetele șinei sunt unite cu robotul de sudare APT 1500 RA.

SUA
Pentru prima dată, în Statele Unite funcționează un APT 1500 RL, montat pe un camion pe șosea. Plasser American și Plasser & Theurer au montat APT 1500 R modificat pe un șasiu american cu două axe și un total de șapte axe cu pneuri din cauciuc (patru dintre ele putând fi ridicate). Ajustat la condițiile locale, acest APT 1500 RL al operatorului de infrastructură CSX Transportation este primul robot complet automatizat de sudură pe șine din piața americană. Distribuția sarcinii pe osie este conformă cu legile din Statele Unite ale Americii și permite transportarea automată a utilajului, inclusiv capul de sudură, fără permis special.

Utilajul este folosit în cea mai mare parte de așa-numitele bande feroviare. Se folosesc în mod continuu mai multe mașini pentru a îndeplini sarcini specifice. APT 1500 RL se folosește după schimbarea plăcuțelor de cale ferată. Spre deosebire de Europa, șinele sunt tăiate deschise și deplasate temporar spre axa liniei. La schimbarea șinelor, poate fi necesară corectarea diferențelor în profil sau înălțime. În plus, este adesea necesară sudarea printr-o piesă de tranziție atunci când șinele au un nivel diferit de uzură sau când trebuie să se unească profile diferite.

MEXIC
Un aparat de sudura cu bliț își dovedește eficiența în timpul funcționării la o înălțime de până la 2.650 m deasupra nivelului mării în Mexic. Inițial construit pentru funcționare staționară, APT 1500 RC în design container este acum utilizat pe un vehicul de transport pentru a construi o linie de 60 de kilometri pentru serviciul de pasageri regional. În prima jumătate a anului 2018, „Tren Interurbano México-Toluca” va fi pus în funcțiune. Linia nou construită se va desfășura în general pe viaducte sau în tuneluri. Se așteaptă ca noua linie să determine o trecere de la călătoritul pe șosea la calea ferată, având în vedere reducerea estimată a timpului de călătorie la mai puțin de 40 de minute cu trenul, comparativ cu 2,5 ore cu autobuzul. Acesta va fi un avantaj enorm pentru mediu.

Profilul și clasa șinei utilizate pentru proiect respectă standardele europene. Înainte de asamblare, APT 1500 RC le sudează pe șine lungi. În două schimburi, șase zile pe săptămână, robotul realizează până la 200 de suduri. Producerea unei calități înalte de sudură în mod constant este o provocare deosebită: datorită constrângerilor fizice, altitudinea mare a șantierului reduce puterea motorului de antrenare. Sistemul electronic de putere de înaltă frecvență asigură o alimentare cu energie ridicată și un nivel constant ridicat de calitate a sudării. Înainte de a fi pus în funcțiune, au fost efectuate teste de sudură: șine sudate la 2,660 m deasupra nivelului mării în Toluca, probele au fost testate cu succes într-un laborator european. Ele îndeplinesc toate cerințele.

Sursa&foto: Plasser & Theurer

1.518 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *