Un studiu indică o siguranță crescută a transportului cu autobuzul în mobilitatea urbană

Un studiu indică o siguranță crescută a transportului cu autobuzul în mobilitatea urbană

Un studiu realizat de Université de Montréal Public Health Research Institute (IRSPUM) arată că persoanele care călătoresc cu mașina au de patru ori mai multe șanse de a fi rănite decât persoanele care călătoresc cu autobuzul. Autobuzele sunt mai sigure pentru bicicliști și pietoni, conform studiului. În continuare vom prezenta câteva din concluziile studiului publicat de Université de Montréal Public Health Research Institute (IRSPUM).

Pe lângă căutarea unor rute specifice, studiul este primul care a comparat efectul utilizării mașinilor și autobuzelor asupra siguranței pietonilor și a bicicliștilor. Pe kilometru parcurs, călătoriile cu mașinile au fost asociate cu un număr mai mare de leziuni pietonale (de patru ori mai mult), răniri ale bicicliștilor (de cinci ori mai multe) și răniri fatale și grave (de cinci ori mai multe) comparativ cu călătoriile cu autobuzul.

Au fost înregistrate 28 de persoane mai grav vătămate în mașini (278 în peste 10 ani, inclusiv 19 decese) decât ocupanții autobuzului (10 răniți grav, fără deces). 42 de pietoni și 3 bicicliști au fost uciși de mașini, față de 4 pietoni și bicicliști zero cu autobuzul.

De ce este călătoria cu autobuzul mai sigură? În primul rând pentru că șoferii sunt pregătiți profesional. În al doilea rând, conduc mai lent decât mașinile. În al treilea rând, autobuzele călătoresc de-a lungul rutelor desemnate și de obicei se fixează pe banda dreaptă, ceea ce le face mai previzibile în trafic. În al patrulea rând, sunt necesare mult mai puține autobuze decât mașini pentru a transporta același număr de persoane.

În Montreal, o schimbare spre transportul public va contribui la reducerea numărului de accidente, susține studiul. Pentru perioada studiată, în perioada 2001-2010, se estimează că transportul cu autobuzul de-a lungul acestor 10 rute a salvat 1.805 de ocupanți ai autovehiculelor, 156 de bicicliști și 476 de pietoni de la rănire.

„Punctul fundamental este că pietonii, bicicliștii și ocupanții autovehiculelor sunt în mare parte răniți acolo unde viteza este cea mai mare și unde sunt cele mai multe vehicule, pe arterele majore. Soluția – o structură permanentă de reducere a vitezei și de tranzit public”, a spus Patrick Morency, profesor asistent clinic la IRSPUM, care lucrează la Departamentul de Sănătate Publică din Montreal.

Cu ajutorul colegilor de acolo și alături de cei de la Réseau de transport métropolitain (RTM) și Société de transport de Montréal (STM), Patrick Morency a analizat datele privind coliziunea și datele privind vătămările din zilele lucrătoare, compilate în rapoartele de poliție către comisia de asigurări din Quebec, SAAQ 2001 și 2010. În această perioadă, călătoria cu mașina pe cele 10 rute a reprezentat de patru ori mai mulți pasageri pe kilometru pe an decât autobuzul: 1,3 miliarde față de 257 milioane. Mai mult, călătoritul cu mașina a fost de fapt mult mai mare, deoarece datele includ toate vehiculele și nu diferențiază autoturismele de camioane și autobuze grele.



Cu toate că sunt disponibile date privind prejudiciile mai recente, până în 2016, date precise privind traficul pentru rutele studiate nu au fost obținute, iar cercetarea actuală trebuia să fie limitată la perioada 2001-2010, a spus Morency. Acum lucrează împreună cu Polytechnique Montréal pentru a compila cifre nu numai pentru cele 10 cele mai aglomerate rute, ci și pentru zona metropolitană Montreal. Între timp, el a prezentat ultimul său studiu oficialilor de transport din Montreal și speră că vor folosi analiza în campaniile de informare publică care nu vor duce doar la economii, ci și siguranța călătoriei cu autobuzul.

Foto: Andrei Marian

998 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *