STB SA a testat un troleibuz Solaris Trollino 12 din modelul celor 100 de troleibuze noi care vor circula în București în 2024
STB SA a găzduit săptămâna aceasa un troleibuz Solaris Trollino 12 adus de Solaris Bus pentru prezentarea în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității 2023 din București. Troleibuzul face parte din lotul livrat orașului Târgu Jiu, fiind unul similar celor care vor începe să circule în București, tot lotul de 100 de unități urmând să fie livrat în prima parte a anului 2024.
Troleibuzul a fost adus pe trailer și descărcat în depoul Bucureștii Noi, unde a stat și a făcut o serie de probe, conform informațiilor mobilitate.eu, prima serie de troleibuze noi Solaris urmând să ajungă la depoul Bucureștii Noi. Odată cu sosirea celor 100 de troleibuze noi, toate troleibuzele Ikarus 415T vor fi retrase din circulație, rețeaua de troleibuze din București urmând să fie deservită în totalitate de troleibuze cu podea joasă și aer condiționat. Pe lângă cele 100 de troleibuze Solaris, STB SA deține 99 de troleibuze Irisbus Citelis, achiziționate în perioada 2006-2008, echipate cu aer condiționat în urmă cu cățiva ani, care pot deservi rețeaua de transport oferind condiții moderne încă o perioada medie de timp.
Revenind la troleibuzul Solaris Trollino 12 adus la depoul Bucureștii Noi, acesta nu este ceva nou pentru mobilitate.eu, anul trecut și anul acesta având ocazia de a testa modelul chiar la el acasă, în Târgu Jiu, unde parcul de troleibuze este acum unul 100% modern, anticele troleibuze DAC fiind trimise la fier vechi unde le era locul de ani buni. Troleibuzul are echipare și dotări similare cu cele din București, varianta finală a capitalei fiind definită de detalii de vopsire și organizare a salonului prevăzute în caietul de sarcini. Tehnic, cele 100 de troleibuze vor putea opera și înafara rețelei de contact, având o autonomie de 20 km, cu ajutorul bateriilor care se vor reîncărca în momenul operării sub rețeaua de contact. Troleibuzele vor putea opera eficient la trecerea între cele două moduri de alimentare, cuplarea și decuplarea captatoarelor fiind realizată automat, conectarea acestora la fir fiind asigurată cu ajutorul unor ghidaje metalice care vor fi montate pe rețeaua de contact.
Un exemplu de funcționare cu succes a troleibuzelor cu baterii vine din Brașov, unde în zona centrală nu a mai fost necesară încărcarea peisajului cu rețele de contact și stâlpii aferenți, troleibuzele operând cu ajutorul bateriilor spre terminalul de la Livada Poștei. Călătorii nu simt deloc schimbarea modurilor de alimentare, trecerea fiind realizată în timpul staționării în anumite stații. Cabina este de asemenea echipată cu sistem de climatizare, fiind ergonomică pentru a oferi cele mai bune condiții pentru conducătorul vehiculului.
Troleibuzul adus la depoul Bucureștii Noi este echipat cu toate dotările cerute de mijloacele de transport moderne, cum ar fi sistemul de climatizare interior, prizele USB, trapa și zona dedicată persoanelor în cărucior mobil, dar și camerele video de supraveghere și iluminatul interior cu mai multe trepte de luminozitate. Ca schemă de vopsire, troleibuzele pentru București se vor baza tot pe verde, existând posibile diferențe față de schema troleibuzului din Târgu Jiu.
Odată cu sosirea celor 100 de troleibuze Solaris, STB SA va optimiza atât traseele cât și repartizarea parcului circulant pentru ca toate traseele din oraș să beneficieze de troleibuze moderne și un flux eficient de transport, la fel cum este în curs de implementare pe liniile de tramvai în curs de dotare cu ultramodernele Astra Imperio Metropolitan. În ultimul an, STB SA a făcut pași importanți pentru optimizarea parcului circulant dar și pentru igienizarea acestuia, rezultatele fiind vizibile pe mare parte din vehiculele principalului operator de transport din București.
Foto: mobilitate.eu
Nu arată rău deloc…în sfârșit BN nu va mai fi depoul de casări pentru troleibuze… Și în sfârșit vor intra și pe 97 niște vehicule bune, a fost din păcate ultima linie cu DAC. Dar știi, stau și mă gândesc că:
– 97 și a fost ultima linie cu DAC.
– Tg Jiu a fost ultimul oraș cu DAC.
– Depoul Bucureștii Noi a fost ultimul cu DAC (Berceni a dat toate DAC la BN la scurt timp după ce a primit Ikarus și Rocar 312).
– De la Tg Jiu vin Solaris la BN (evident de test)…
Nu sunt religios sau mistic…dar să fie un semn?
Cu toate acestea, poate mai aranjează depoul ăla un pic (renovare) că din 1942 până acum… merită și el…cred că din 1989 nu a mai dat nimeni un var pe acolo.