STB SA continuă modernizarea parcului de tramvaie la URAC în paralel cu sosirea noilor tramvaie Imperio

STB SA continuă modernizarea parcului de tramvaie la URAC în paralel cu sosirea noilor tramvaie Imperio

Ajunse la 30 de unități livrate în scurt timp, în câteva zile urmând să între în exploatare unitățile 28 și 29, tramvaiele Astra Imperio Metropolitan deja se văd pe cele mai importante linii de tramvai din oraș, 41 și 25, urmând ca până la 1 iunie să începem să le vedem și pe linia 10. Dar, pe lângă cele 100 de tramvaie noi, STB SA operează în majoritate tramvaiele existente în parcul circulant, tradiționalele V3A și la ora actuală ultimele 19 vagoane Tatra T4R, din care la orele de vârf mai circulă maxim 16 unități, urmând ca până în vară acestea să fie retrase total din circulație, STB SA lucrând în prezent la un plan pentru modernizarea a 20 de unități.

La ora actuala STB SA exploatează în zile lucrătoare în jur de 260 de tramvaie pe trasee, iar în weekend și zile de sărbătoare aproximativ 175, ceea ce ne arată că la finalizarea livrărilor, vor mai fi necesare minim 150 de tramvaie din modelele existente pentru exploatarea corespunzătoare a rețelei.

STB SA, prin uzina proprie, URAC, modernizează începând cu anul 2006 vagoanele V3A cu transformarea în vagoane moderne, cu design modern, sisteme de acționare și tracțiune bazate pe choppere sau invertoare cu motoare asincron, până în prezent fiind modernizate aproape 100 de astfel de tramvaie. La ora actuală se lucrează la remodernizarea celor 46 de tramvaie CH PPC odată cu trecerea prin reparații capitale. Până în prezent au fost livrate tramvaiele 224, 4008, 4014, 4021, 4036, toate repartizate depoului Bucureștii Noi. Cel mai recent ieșit este 4008, care a început să circule zilele acestea. Tramvaiele circulă pe linia 41, alături de tramvaiele Astra Imperio, dar și pe liniile 11, 24, 44, 45, fiind astfel modernizat parcul liniilor de tramvai din zonele Mihalache – Bucureștii Noi și Giulești, care nu au beneficiat niciodată de tramvaie moderne și cu podea parțial coborâtă, accesibilizată.

STB SA continuă modernizarea parcului de tramvaie la URAC în paralel cu sosirea noilor tramvaie Imperio

Tot la URAC se modernizează începând cu anul 2010 tramvaie V3A în variantă cu invertoare și motoare asincron, acestea fiind în număr de 21 unități, dintre care unul este utilizat ca tramvai pentru școlarizarea personalului. Lipsa alocărilor financiare a dus la un ritm atât de greu al modernizărilor, dar în prezent STB SA are în derulare un amplu program de modernizări, 6 tramvaie urmând să iasă până la finalul anului, acestea urmând să circule pe liniile depoului Bucureștii Noi. STB SA derulează în prezent programul de modernizare a parcului depoului Bucureștii Noi, aici fiind deja 10 tramvaie CH/CA-PPC, treptat acestea urmând să fie majoritare pe liniile acestui depou. Anterioara serie de tramvaie a fost alocată depoului Colentina, 15 tramvaie de acest tip circulând pe linia 21.

STB SA continuă modernizarea parcului de tramvaie la URAC în paralel cu sosirea noilor tramvaie Imperio

De asemenea, STB SA a demarat un program de modernizare a interioarelor vechilor tramvaie V3A, prin cosmetizarea interiorului, înlocuirea podelelor, reparația scărilor de acces și înlocuirea scaunelor cu noul model tapițat, ergonomic.

Cu programele de modernizări în cadrul URAC și achiziția noilor tramvaie Imperio, rețeaua de tramvaie din oraș devine mult mai modernă, eficientă și atractivă pentru călători, oferind de asemenea accesibilitate și condiții moderne de călătorie, indiferent de tipul de tramvai prezent pe traseu.

5.679 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *