STB SA vrea să reducă cu 40% consumul de energie prin modernizarea a 50 de tramvaie V3A în următorii 2 ani
Sustenabilitatea mobilității în București este un subiect amplu dezbătut de experți, autorități și locuitori ai acestui oraș. Despre cum se pot schimba lucrurile astfel încât sistemul urban de transport să devină mai accesibil, sigur, smart, cu emisii zero, s-a discutat marți în cadrul evenimentului „Marele București – Transportul sustenabil”, organizat în incinta Uzinei de Reparații Atelierele Centrale STB SA, transmite STB SA în prezentul comunicat.
Invitații au abordat subiecte referitoare la dezvoltarea structurii modale a transportului urban ținând cont de exigențele orașului, modernizarea transportului public, stimularea economică a zonelor dezvoltate în urma extinderii rețelei radiale de drumuri, reducerea emisiilor de carbon și metode alternative de transport, digitalizarea serviciilor oferite de operatorii de transport și oferta tarifară integrată după modelul european.
În premieră, Directorul General al STB SA – Adrian Criț a anunțat că inițiază un proiect de eficientizare energetică a parcului de tramvaie prin modernizarea sistemului de tracțiune. Prin îmbunătățirea acestui echipament, se poate obține o reducere de 40% a consumului energetic. Un aspect extrem de important, ținând cont de faptul că în flota existentă se numără 300 de tramvaie.
În prezent se poartă discuții cu reprezentanți ai Fondului de Mediu pentru obținerea finanțării. Prin acest proiect, 50 de tramvaie din parcul existent ar putea fi complet modernizate în următorii doi ani. Pe lângă înlocuirea tablei cu fibră de sticlă, montarea aerului condiționat, coborârea parțială a podelei și dotarea cu echipamente moderne și facilități destinate persoanelor cu dizabilități, se va moderniza și echipamentul de tracțiune.
„Acest lucru prezintă avantaje majore atât pentru operatorul de transport, întrucât îi reduce costul de consum, cât și pentru călători, sporind confortul, fiind obligați să montăm sistemul de tracțiune doar la tramvaiele care vor fi complet modernizate”, a declarat Adrian Criț, Director General STB SA.
Societatea de Transport București are în vedere reducerea emisiilor de CO2 și creșterea confortului oferit călătorilor, atât prin reînnoirea parcului prin achiziția unor vehicule de nouă generație, curate și eficiente, cât și prin modernizarea flotei existente, adoptând soluții sustenabile.
Foto: mobilitate.eu
Cate vor fi LF si cate după modelul celui vedeta verde? Alt lucru pe care l am mai auzit si pozitiv de la discuția cu pricina si anume ca vor fi redistribuite din vagoanele care au podeaua joasă pe fiecare linie,în medie cate 2-3 pentru a veni in sprijinul oamenilor cu handicap dar si a mamelor cu carucioarele celor mici.Daca am inteles bine…Salutări
Nu vor fi redistribuite vagoane, doar exista varianta ca depoul Dudesti sa preia ture pe mai multe linii locale, la schimb cu ture din 1 si 10 unde sunt multe vagoane cu podea coborata. In rest nu se va umbla la parc.
De ce doar de la Dudești? Asa bine cum ar putea Dudestiul sa intre pe liniile din sud-estul capitalei tot la fel de bine ar putea sa intre si cei de la Alexandria pe liniile din nord-vestul capitalei.Celelalte două de la Giurgiului si B.Noi ar putea fi duse toate la un depou si intrate pe două linii cu mai puține ture.
Nu se va umbla la parcul liniei 41. Alexandria oricum trimite permanent 2-3 CH PPC pe linia 32 si pe 25 deja zilnic sunt 1-2 CH PPC. Bucurestii Noi are momentan doar 3 modernizate, dar toate care ies vor ajunge la ei cel putin in 2022 si 2023.
Cifra de 50 de tramvaie imi aduce foarte mult aminte de incercarea esuata cu V3A-R-CA, cumva e vreo legatura?
Nu, se gandesc 25 pe an, fostele RKuri care se faceau teoretic in mod normal.