Stadler și OBB au lansat inovativul tren de intervenții și stingere a incendiilor Servicejet. Mobilitate.eu l-a fotografiat pe calea ferată Semmering
Stadler și OBB au prezentat recent trenul special cu tehnologii inovatoare de tracțiune și siguranță. Stadler urmează să livreze ÖBB-Infrastruktur AG (ÖBB) 18 trenuri multifuncționale, cu emisii scăzute, destinate stingerii incendiilor și intervențiilor speciale. Sub numele „Servicejet”, acestea vor fi staționate în zona tunelurilor austriece și pregătite la fața locului pentru a ajuta pompierii și autoritățile în caz de intervenții. Vehiculele au fost dezvoltate și produse la uzinele elvețiene din Bussnang și St. Margrethen.
Cu lungimea 68 de metri, o viteză maximă de 160 km/h, bidirecțional și cu un concept de transmisie trimodală, noul tren de salvare dezvoltat de Stadler se pretează tuturor intervențiilor feroviare în special în zone greu accesibile. Sistemul său de propulsie hibrid electric poate funcționa cu mai multe surse de energie: linia aeriană, baterii de tracțiune și generatoare diesel. Acest lucru permite trenului de salvare să realizeze un concept complet nou de stingere a incendiilor și de salvare. Poate să circule printr-un tunel plin de fum până la sursa incendiului, să salveze oamenii din trenurile avariate, să remorcheze trenurile avariate, să stingă incendiile și să iasă din zonele cu probleme în condiții siguranță.
Noul tren de salvare Stadler combină versatilitatea cu tacticile operaționale. Trebuie să fie echipat pentru cel mai rău caz, care ar fi o operațiune de stingere a incendiilor și de salvare într-un tunel feroviar. Pe lângă faptul că poate recupera pasagerii din alte trenuri în timpul unei evacuări, este potrivit și pentru efectuarea lucrărilor de întreținere. În caz de urgență, oferă loc pentru peste 300 de persoane în cele trei vagoane, care au acces neîntrerupt de-a lungul întregului tren. 18 locuri sunt prevăzute cu suporturi SCBA pentru pompieri. Un sistem HVAC cu filtre speciale protejează oamenii din tren de gaze și de fum. În plus, întregul tren este presurizat, ceea ce înseamnă că există o ușoară suprapresiune în interior pentru a nu permite pătrunderea fumului în cazul intervențiilor la incendii în tuneluri. Partea din față a trenului în care se află cabina de conducere este protejată de un sistem de pulverizare cu apă la exterior.
Trenul de salvare poate fi încărcat și cu echipamente containerizate complexe. Aceste containere transportă echipamente de stingere a incendiilor, cum ar fi pompe portabile, echipamente de stingere a incendiilor forestiere, aparate de respirat, costume speciale de protecție etc. Acest lucru permite echipelor de intervenție să răspundă rapid la o mare varietate de scenarii.
Mobilitate.eu a surprins trenul în circulație în zona Semmering – Breitenstein la finalul lui iunie 2024.
Vehiculele au două sisteme diferite pentru stingerea incendiilor: în primul rând, un sistem de înaltă presiune (100 bar) pentru generarea de ceață de pulverizare fină, de exemplu pentru a răci un tub de tunel sau pentru a uda calea de rulare pe măsură ce trenul se deplasează, iar în al doilea rând, un sistem la presiune normală (10 bar) pentru stingerea incendiilor de vegetație. Unitatea multiplă are la bord 40.000 de litri de apă și 1.200 de litri de spumă concentrată care pot fi eliberate prin două stingătoare de înaltă presiune și unul de presiune normală. Aceste stingătoare sunt montate la capul trenului și pot fi controlate individual din cabina de conducere. Pe acoperișul vagoanelor din față și din spate sunt și două ventilatoare cu reacție, care transportă ceața de apă lansată cu înaltă presiune. Aceste ventilatoare pot fi folosite și în timpul evacuării persoanelor pentru a crea contrapresiune într-un tunel plin de fum și pentru a preveni inversarea fluxului. Pentru operațiunile de căutare și salvare au fost instalate, de asemenea, proiectoare puternice și camere termice, permițând serviciilor de urgență să vadă prin fum.
„Servicejet” este o soluție personalizată pentru ÖBB, care este, de asemenea, aprobată pentru rețeaua feroviară germană. Vehiculele au fost achiziționate de Rail Equipment GmbH, o subsidiară deținută în totalitate a ÖBB-Infrastruktur AG. Trenul de salvare va fi folosit pentru prima dată pentru deschiderea căii ferate Koralm pe ruta Viena – Graz, care traversează zona Semmering și care încorporează un tunel de 33 km.
Foto: Stadler/Mobilitate.eu