Transport

SNCF dorește să repună în circulație vagoanele originale ale trenului istoric Orient Express

SNCF, un jucător dedicat patrimoniului, anunță ultima faza a programului de restaurare a trenului istoric Orient-Express ca parte a Vive le Train. SNCF invită astfel publicul să își împărtășească angajamentul față de patrimoniu, iar dacă există un tren care a făcut istorie, acesta este Orient-Express. Mitul începe in 1883 la Paris, Gare de l’Est. Poreclit “regele trenurilor, trenul regiilor”, Orient-Express combina inovația si eleganta. Acum, SNCF restaureaza vagoanele din seria originală a trenului Orient Express, pentru a le pune chiar în circulație în regim turistic.

În 2011, cu dorința să păstreze acest patrimoniu feroviar de excepție, Grupul SNCF a achiziționat șapte vagoane saloane istorice mese Pullman din anii 1920 pe care le-au lansat în restaurare filialei Orient Express a companiei. Acest program de restaurare ambițios tocmai s-a încheiat cu restaurarea celui de-al șaptelea vagon, 4148, numit Côte d’Azur, dezvăluit pentru prima dată la gara Paris-East ca parte a săptămânii Vive le Train. După mai mult de un an de restaurare, vagonul 4148, construit în 1929 de către unitățile industriale Charentais din La Rochelle, arată o sofisticare excepțională a călătoriilor la bordul marelui Express European în perioada interbelică. Mai mult decât o restaurare, acest vagon a făcut obiectul unei adevărate restituiri, deoarece a fost modificat în anii 1970 în vagon bar. S-a decis să fie reproiectat în funcția sa inițială, adică în vagon salon. Căutarea arhivelor istorice a permis recuperarea stării sale originale.

Mulți meseriași, deținători ai unui know-how unic și care beneficiază de unele dintre etichetele EPV (Entreprise du Patrimoine Vivant) au fost asociați cu programul de restaurare. Scaunele cu aripi, cu motivul țesăturii proiectate de René Prou, au fost fabricate la Besse din Neufchâteau și covoarele vagoanelor, cu motive Lalique și Prou, la Royale d’Aubusson. Nuanțele fabricării au fost realizate de Hugues Rambert din Vichy. Panourile din lemn și panourile incrustate, cu motive exotice René Prou, au fost restaurate de Ateliers Philippe Allemand din Issoire, iar inscripțiile de bronz au fost atașate la exteriorul vagoanelor la Turnătoria de Artă Macheret din Monfort Le Guesnois. Acest vagon reprezintă o sinteză completă a stilului Art Deco aplicat unui mijloc de transport. Este o adevărată bijuterie dedicată călătoriei ridicate la rangul de artă.Foto: mobilitate.eu

251 Vizualizări

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *