Slovacia – ZSSK Cargo a adaptat vagoane pentru a face față cererii de transport a cerealelor din Europa de Est
Transportul de mărfuri agricole pe calea ferată este concentrat în mare parte pe transportul de cereale. De obicei, aceste transporturi se adresează clienților mari, cum ar fi producătorii de biocombustibili, morile de făină sau porturile maritime. Există însă și excepții și transporturi unice, pentru care ZSSK CARGO utilizează astăzi un tip mai puțin obișnuit de vagoane, anunță compania de transport feroviar de stat din Slovacia în prezentul material.
Cele mai mari cantități de cereale din Europa sunt cultivate în partea de est – în câmpurile fertile din Ucraina, România și Ungaria. De aici, fluxurile continue de trenuri de unitate merg către porturile maritime pentru export, precum și către procesatorii din întreaga Europă. Întrucât acestea sunt volume stabile și mari, concurența aici este necruțătoare. Este exacerbată de faptul că majoritatea vagoanelor de mare capacitate sunt în mâinile companiilor private și ale celor care le închiriază către cei care au nevoie doar de locomotive multisistem pentru a le deplasa prin Europa. Slovacia este traversată de aceste trenuri pe coridorul de la Štúrovo la Kúty, dar ZSSK CARGO participă și la transporturi, care sunt transferate de pe un ecartament larg la granița de est din Ucraina, pentru drumul lor către Germania.
Transportul intern de produse alimentare pe calea ferată este mai degrabă o raritate în Slovacia. Există concurență nu atât între companiile feroviare, cât între căile ferate și rutiere. Distanțe scurte, diferite puncte de încărcare și descărcare – toate acestea sunt în favoarea transportului cu camioane. Excepție fac importurile către cel mai mare producător de biocombustibili din Slovacia în Leopoldov sau exporturile de la marile lifturi de cereale din sudul Slovaciei în străinătate. Deși majoritatea mărfurilor agricole ajung în producția de metanol, mori de făină sau pentru hrănirea animalelor, există un alt tip important de industrie care nu ar exista fără cereale și anume orzul: fabricarea berii.
Pentru a prepara bere, este nevoie de substanța sa de bază – malțul. În simplitate, este un bob de cereale încolțit și uscat. Polizaharidele din boabe sunt descompuse în carbohidrați simpli care sunt potriviți pentru fermentare. Berăriile din Slovacia consumă, de asemenea, o cantitate mare de malț. Dar un producător din estul Slovaciei îl produce în principal pentru export. Aceasta este compania Sladovňa, a.s. Michalovce, care este specializată în malțuri cehe și de tip Pilsen. Practic toată producția este exportată, cei mai importanți clienți ai fabricii de malț se regăsesc în România, Moldova, Rusia și Polonia. Compania preia cea mai mare parte a orzului de la peste 120 de ferme din zonele joase fertile din estul Slovaciei. Cu toate acestea, cu un consum de 40.000 de tone pe an, uneori este necesară reaprovizionarea proviziilor din țările vecine. Și aici intră în scenă ZSSK CARGO.
Cea mai mare problemă în efortul de creștere a implicării căilor ferate în transportul de mărfuri agricole este lipsa vagoanelor în Europa. Toate sunt folosite în transportul pan-european, așa că nu există loc pentru transporturi ad-hoc și unice. Din fericire, ZSSK CARGO are în flota sa vagoane care, deși au avut deja cei mai buni ani, sunt totuși un plus binevenit atunci când este nevoie de transport în Slovacia și Cehia. Acestea sunt vagoanele Hadgs. Deși arată ca vagoane acoperite obișnuite pentru transportul pe paleți, nu este cazul. Ușile laterale glisante ajută la un acces ușor, dar după ce sunt etanșate ermetic, se încarcă de sus prin trei deschideri de pe acoperișul fiecăreia dintre ele. De descărcare se vor ocupa pâlnia gravitațională special adaptată.
Foto&info: ZSSK Cargo