Sistemul anti-blocare al frânei (ABS) împlinește 50 de ani

Sistemul anti-blocare al frânei (ABS) împlinește 50 de ani

Frankfurt, Timișoara, 2019. Starea de spirit la IAA din Frankfurt am Main în toamna anului 1969 a fost excelentă. Industria auto era în plină expansiune la acea vreme. Compania tehnologică Continental a prezentat și o premieră mondială: ITT-Teves a prezentat MK I, primul sistem sistem de îmbunătățire a frânării prin evitarea blocării roții (ABS).

Ideea de a preveni blocarea roților atunci când un autoturism frânează greu, astfel încât mașina să poată continua să fie condusă, a apărut încă din anii 1920. Dar o soluție a problemei a apărut doar cu dezvoltarea unor sisteme electronice puternice. Începând cu anul 1965, inginerii de la Teves (ulterior ITT-Teves) – compania a devenit parte a Continental în 1998 – au lucrat la un sistem de frânare anti-blocare pentru autoturisme. Începând cu anii ’70, circuitele integrate bazate pe tehnologia circuitelor analogice au fost folosite pentru a regla presiunea frânei și pentru a preveni astfel blocarea roților. Sistemul a fost prezentat la IAA acum 50 de ani în 1969.

Cu toate acestea, tehnologia a fost utilizată inițial doar în 36 de vehicule de testare pentru poliția suedeză. Criza petrolului și slăbirea ulterioară a economiei, care a afectat în special piața auto, au împiedicat producția de serie timp de ani. Acest lucru a început în sfârșit în 1984, ca o descoperire tehnologică: spre deosebire de sistemele concurente care erau deja pe piață, Teves, acum parte a Continental, a lansat MK II, primul ABS controlat prin microprocesor din lume pentru mașinile de pasageri. În America de Nord a fost disponibil pentru Lincoln Continental, în timp ce în Europa această tehnologie de siguranță a devenit o caracteristică standard a Ford Scorpio. Instalarea sa în fabrică a fost o altă noutate, deoarece la acel moment ABS-ul era de obicei disponibil doar ca o caracteristică opțională pentru o suprataxă semnificativă.

Fennel Helmut, care la acea vreme deținea o funcție cheie în promovarea utilizării microprocesoarelor pentru ABS, explică avantajul decisiv al tehnologiei după cum urmează: „Datorită programabilității sale, sistemul nostru ar putea fi validat rapid și optim atât pentru manevrele de frânare pe drumuri dure, adică cu un coeficient ridicat de frecare, cât și pentru cele de pe drumurile alunecoase, cum ar fi pe gheață în timpul iernii. De asemenea, a fost considerabil mai flexibil decât alte soluții și, prin urmare, poate fi adaptat rapid la diferite concepte ale vehiculului, cum ar fi modelele cu roată față sau tracțiune integrală. Soluția de microprocesor ne-a dat un avans de câțiva ani“.

MK II a fost primul ABS de pe piață care a combinat funcția de frână, servofrână, controlul hidraulic și sistemul de frânare anti-blocare a roții într-o unitate compactă. Un sistem de control al tracțiunii (TCS) a fost de asemenea integrat la scurt timp după aceea. O etapă importantă în dezvoltarea ABS a fost sistemul MK IV ulterior, care a intrat în producția de serie în 1989 și a inclus, de asemenea pentru prima data, un sistem electronic de distribuție a forței de frână, ceea ce face ca acele componente mecanico-hidraulice să fie inutile. Dezvoltatorii Continental au înregistrat un alt salt tehnologic în 1995, atunci când o unitate de control electronic de stabilitate (ESC) a fost integrată în sistemul MK 20 pentru prima data. Odată cu această integrare a fost creat și un design innovator al acestui system de siguranță. În acest nou aranjament, care a devenit standardul mondial, motorul este situat în partea de sus, blocul de supape la mijloc și electronica dedesubt, mai mult sau mai puțin ca baza. Sistemele de frână anti-blocare ale Continental se bazează în continuare pe acest principiu, cu modularitatea variantelor echipamentelor (ABS, ABS + TCS, ESC) care îndeplinesc optim cerințele clienților.

Un ABS astăzi este echipat cu până la 50 de funcții suplimentare și de siguranță, cum ar fi eliberarea automată a frânei de parcare la pornire, asistare la pornire pe deal sau ca o componentă importantă a sistemelor de control adaptive al conducerii în viteză de croazieră. Și toate acestea în doar două kilograme și ocupând același spațiu ca o cameră cu un singur obiectiv (SLR). Primul ABS gata de producție de la Continental a avut dimensiunea unei cutii de gaz de 5 litri și cântărea 11,5 kilograme. În ultimii 50 de ani, ABS a devenit sistemul universal de control al șasiului pentru dinamica longitudinală și laterală, în special ca urmare a unor dezvoltări ulterioare care au condus la ESC. Întrucât sistemul poate controla individual forța de frânare pentru fiecare roată, este indispensabil pentru sistemele de control curente și viitoare ale vehiculelor. De asemenea, este o condiție pentru tehnologii suplimentare de siguranță, cum ar fi sistemele de asistență a șoferului și permite următorii pași către o conducere automată.
ABS „stă la originea tuturor sistemelor de control al șasiului”, spune dezvoltatorul Continental, Jürgen Woywod, care lucrează la generațiile viitoare de sisteme de frână. Viitorul acestei tehnologii va fi determinat în principal de inovațiile software – pentru mai mult confort și chiar mai multă siguranță. Woywod a făcut parte și din echipa care a aplicat tehnologia ABS a Continental pe motociclete și a pus-o pe drum pentru prima dată în 2006.


Foto&info (c) Continental Press

765 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *