Serbia – BEI finanțează dezvoltarea mobilități și trecerea la electrificarea transportului în orașul Nis

Serbia - BEI finanțează dezvoltarea mobilități și trecerea la electrificarea transportului în orașul Nis

Banca Europeană de Investiții (BEI) a semnat un acord de cooperare cu orașul Niš din Serbia pentru a finanța pregătirea unui plan de mobilitate urbană durabilă, care să permită orașului să ia decizii informate de investiții cu privire la rețeaua sa de transport. Luând în considerare modelele de călătorie existente, tendințele de dezvoltare și obiectivele de planificare strategică ale municipalității, planul de mobilitate urbană durabilă va contribui la asigurarea faptului că astfel de investiții sunt optimizate pentru a oferi o mobilitate eficientă, sigură, convenabilă și mai puțin dependentă de carbon. În plus, asistența tehnică va permite orașului Niš să exploreze oportunitățile create de eliminarea viitoare a traficului de marfă de pe coridorul feroviar interurban existent care traversează orașul.

Planul de mobilitate urbană durabilă și investițiile pe care le va genera vor ajuta Niš să se dezvolte, susținut de o rețea de transport de înaltă calitate, bine integrată, sporind astfel atractivitatea orașului ca loc de locuit și de investiție. Asistența tehnică este oferit în cadrul Team Europe și al Inițiativei comune de finanțare a proiectelor urbane dintre BEI și Agence Française de Développement (AFD), lansată pentru a sprijini proiecte ambițioase de dezvoltare urbană.

Vicepreședintele BEI, Lilyana Pavlova, responsabilă cu activitățile Băncii în Balcanii de Vest, a declarat: „Una dintre prioritățile BEI, în calitate de bancă UE pentru schimbările climatice, este promovarea unui transport mai curat și mai durabil prin modernizarea căilor ferate, a căilor navigabile și a capacităților de transport urban în Balcanii de Vest. Această asistență tehnică va oferi o bază pentru dezvoltarea proiectelor care vor aduce multiple beneficii oamenilor care locuiesc și fac naveta către Niš, precum și beneficii economice care decurg din conexiuni mai bune în interiorul orașului și cu municipalitățile din jur. În același timp, va ajuta orașul să abordeze dezvoltarea urbană și provocările legate de climă și, astfel, să îmbunătățească condițiile de mediu și de viață.”

Primarul orașului Niš Dragana Sotirovski a declarat: „Niș, ca oraș, se extinde intens și se dezvoltă rapid. Frecvența traficului a crescut, astfel încât planul de mobilitate urbană durabilă ne va permite să armonizăm rețeaua de trafic cu noul ciclu de investiții și direcțiile strategice de dezvoltare a orașului Niš. Angajamentul nostru de a reduce gazele nocive și de a proteja apa, solul și aerul este de mare importanță în planurile noastre strategice de dezvoltare. Cu mare plăcere și entuziasm începem cooperarea cu Banca Europeană de Investiții pe baza acordului semnat. Acest tip de ajutor și rezultatele pe care le vom obține împreună vor fi valoroase pentru noi în timpul viitor.”

Foto: mobilitate.eu Info: BEI193 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *