A început scoaterea metroului blocat în depoul Metrorex din Berceni

A început scoaterea metroului blocat în depoul Metrorex din Berceni

O poza publicată în social media prezintă primele etape ale lucrărilor de scoatere a trenului CAF blocat în depoul Berceni din cauza unui accident petrecut în urmă cu mai bine de un an. Metrorex a licitat lucrările de „Proiectare și execuție lucrări de intervenție pentru punerea în siguranță a trenului CAF 1322-2322 din Depoul subteran Berceni (ridicare, degajare și repunere pe șine)”. Termenul maxim estimat de finalizare a lucrarilor este de 90 de zile calendaristice de la data începerii executarii contractului.” Valoarea contractului este de 500 mii lei.

A început scoaterea metroului blocat în depoul Metrorex din Berceni

AGIFER a publicat in ianuarie 2020 raportul final al accidentului în care un tren de metrou CAF pornit în tracțiune în timpul manevrelor din depoul Berceni, ruland necontrolat prin spațiile depoului. La data de 26.01.2019, ora 09:54, în cadrul manevrei efectuate de la DSB la DsB (depoul subteran Berceni) cu convoiul format din TEM nr.1322-2322 (aflat în stare de funcțiune) și locomotiva de remorcare a acestuia LDH nr.92 53 0 86-0100-7, în timpul deplasării prin împingere, de la stația Dimitrie Leonida către DsB s-a produs creșterea necomandată a vitezei convoiului, ce a avut ca urmare lovirea violentă a parapetului opritorului fix al liniei nr.8, de către S.TEM nr.1322, urmată de deraierea acestuia și accidentarea unui mecanic de locomotivă-REM. În urma producerii acestui incident mecanicul aflat în S.TEM nr.1322 a fost accidentat, iar materialul rulant a fost avariat, valoare estimativă a pagubelor neputând fi evaluate de către METROREX până la întocmirea prezentului raport.

Cauza directă a incidentului o constituie creșterea necomandată a vitezei vehiculului TEM nr.1322-2322, generată de aplicarea unui efort electric de tracțiune pe electromotoarele trenului, fapt care a avut ca efect imposibilitatea adaptării vitezei convoiului la spațiul rezervat manevrei. Factorul care a contribuit la producerea incidentului a fost prelucrarea inadecvată în logica software a următoarelor informații:
− utilizarea ca referință doar a sensului impus de cabina activă R2 a TEM. Logica softwareului prin care referința cabinei active a fost prioritară sensului citit de la senzorii boghiurilor a condus la interpretarea în mod fals a sensului real de deplasarea al TEM.
− funcționarea eronată a dispozitivului om mort în regim de remorcare, prin lipsa emiterii unei avertizări sonore anterioare producerii frânării de urgență, mod care nu corespunde schemei logice de funcționare prezentată în Manualul Mecanicului la capitolul 4.4.6 Operarea Dispozitivului de Supraveghere a Mecanicului;
− menținerea activă a frânei electrodinamice în condiţiile în care a frâna de serviciu a fost izolată din panou TCMS. Odată cu izolarea de pe TCMS de către operatorul uman a frânei de serviciu (compusă din frâna pneumatică și electrodinamică), nu s-a realizat și izolarea frânării electrodinamice.
Cauza primară o constituie absența din Manualul Mecanicului a unor reglementări adecvate, referitoare la modul în care se face operarea în regimul de remorcare cu o garnitură cuplată de tip BM3-CAF cu locomotivă de manevră.



2.945 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *