Reportaj (117 poze/16.03.2022) – Lucrările la coridorul IV pe tronsonul Sighișoara – Rupea

Reportaj (119 poze/16.03.2022) – Lucrările la coridorul IV pe tronsonul Sighișoara – Rupea

În data de 16 martie 2022, mobilitate.eu a efectuat o vizită pe terenul șantierului de modernizare a tronsonului Sighișoara – Rupea, parte a proiectului de modernizare a liniei între Brașov și Sighișoara pe coridorul IV feroviar. Odată cu finalizarea acestui tronson, cel mai în urmă din punct de vedere al lucrărilor, timpii de parcurs se vor reduce semnificativ între București și Arad – Curtici, dar și spre Cluj Napoca. Va rămâne de modernizat doar tronsonul Predeal – Brașov, dar acesta nu afectează semnificativ timpul de parcurs pe întreaga rută, în contextul unei modernizări pe același amplasament, timpul urmând să fie redus cu maxim 10-15 minute pe acest tronson.

Harta din documentațiile proiectului, cu evidențierea tronsoanelor existente și tronsoanelor care vor fi reconfigurate
Reportaj (19 poze/16.03.2022) – Lucrările la coridorul IV pe tronsonul Sighișoara – Rupea

Revenind la fotoreportaj, lucrările avansează atât în stația Sighișoara cât și pe aproape tot tronsonul până la Rupea, lucrări vizibile la infrastructura existentă fiind în mare parte între Sighișoara și Vânători, pe restul tronsonului o mare parte din linia nouă este construită pe amplasamente deviate, pentru reducerea distanțelor și a zonelor curbe în vederea circulației constante cu viteza proiectată de 160 km/h.

Pe tronsonul Sighișoara – Albești se lucrează la demontarea infrastructurii vechi în Sighișoara, fiind demontate liniile 1 și 2 din gara dar și toate liniile tehnice și de remizare dinspre Albești. Se lucrează pe toată distanța la firul 2, fiind deja in curs de turnare stratul de piatră spartă pentru poziționarea noilor traverse și ulterior a căii de rulare. O parte din podurile și podețele de pe acest tronson sunt deja cele noi, iar în stația Albești este finalizată structura pasajului subteran care va asigura legătura între peroane. Se lucrează la peroanele și liniile aferente firului 2 de circulație.




Pe tronsonul Albești – Vânători se lucrează pe firul 2, fiind demontat până la aproximativ 1 km de Vânători, iar în Vânători nu au început lucrări.

Pe tronsonul Vânători – Saschiz se circula pe ambele fire pe linia veche, pe mare parte din tronson noua linie fiind reconstruită pe un amplasament situat în dreapta căii existente (vedere dinspre Sighișoara), unde se lucrează în prezent la terasament și pregătirea construcției podurilor și podețelor necesare.

Pe tronsonul Sachiz – Mureni – Archita lucrările se desfășoara mult înafara infrastructurii existente, fiind vizibile deja terasamentul și poduri noi pe traseul deviat, în rest circulația de desfășoară normal pe ambele fire de circulație, o parte de linie între Mureni ș Archita urmând să fie modernizată pe tronsonul existent, cu unele devieri pentru reducerea curbelor. În Halta Archita au fost demontate liniile secundare vechi, fiind în curs lucrări diverse, în final stația Archita va fi total reconstruită.




Pe tronsonul Archita – Beia se circulă pe infrastructura veche, urmând ca aceasta să fie închisă și demontată după finalizarea și punerea în funcțiune pe secțiunea deviată, mai scurtă, pe partea dreaptă (vedere dinspre Sighișoara), lucrările fiind deja în execuție la pregătirea pentru realizarea terasamentului pe noua deviere. În zona tunelului dublu de aproximativ 650 metri de la Beia nu se lucrează, cele două tunele urmând să fie reabilitate în cadrul proiectului de modernizare. În continuare la ieșirea din tunel către Beia, se lucrează la noul traseu, tot pe partea dreaptă. Pe tot tronsonul se circulă pe ambele fire vechi de circulație.

Pe tronsonul Beia – Paloș Ardeal de asemenea se circulă doar pe infrastructura veche, lucrările pe o parte parte din infrastructura repoziționată fiind în etape incipiente, cu pregătirea terenului pentru realizarea noului terasament.

Pe tronsonul Paloș Ardeal – Cața se lucrează doar la secțiunile deviate, în rest se circulă doar pe ambele fire existente. În gara Cața se lucrează la reactivarea provizorie a liniei 1.

Pe tronsonul Cața – Rupea, ultimul cuprins în acest reportaj, lucrările viitoare sunt cuprinse doar între Cața și Homorod, unde se lucrează și la viitoarea stație de tren, cu clădire, peroane, pasaje și linii noi, deja o parte fiind executate. De aici linia va merge la stânga (sens dinspre Sighișoara) prin noul tunel Homorod cu lungimea de 5,2 km care va ocoli tronsonul Homorod – Mateiaș și implicit gara Rupea. Pe acest tronson nu se vor realiza lucrări de modernizare, după devierea trenurilor pe noul tronson prin tunel, linia veche prin Rupea va rămâne activă pentru traficul de trenuri regionale și marfarele care au o destinație pe tronsonul respectiv. Practic, după stația nouă din imagini aflată în construcție, infrastructura și gara Rupea vor rămâne la fel.



2.627 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *