Foto și reportaj (110 poze) – Echipele CFR SA lucrează pentru revenirea la normal după accidentul feroviar de la Fetesti din 29 iulie 2021

Reportaj și galerie foto – Echipele CFR SA lucrează pentru revenirea la normal după accidentul feroviar de la Fetesti din 29 iulie 2021

În continuarea fotoreportajului de ieri, mobilitate.eu aduce noutățile zilei și informații de la fața locului, cu o nouă serie de imagini realizate tot în 29 iulie 2021. Astfel, până în dimineața zilei de 30 iulie a fost ridicată și repoziționată locomotiva EA 194 distrusă parțial în urma impactului, precum și majoritatea vagoanelor pentru transportul cimentului, aici procedura fiind mai ușoară datorită vagoanelor care circulau goale cu destinația Medgidia. Un „noroc” al mecanicului care a produs accidentul este faptul că vagoanele trenului lovit erau descărcate, astfel au fost impinse și aruncate de pe șine în urma impactului, în cazul unui impact cu un tren încărcat, șansele de supraviețuire, în locomotiva care era afectată mai grav, erau minime.

Ca procedură la fața locului, echipele CFR SA aveau misiunea de a muta vagoanele și locomotiva înafara gabaritului liniilor directe afectate ale stației Fetești. Ulterior va începe refacerea căii de rulare, distrusă complet pe aproximativ 180 de metri, dar și a rețelei de alimentare care a fost distrusă în totalitate pe mai bine de 300 de metri, în timp ce ruperea firelor de contact a angrenat și produs pagube pe o distanță mult mai lungă. De asemenea, pentru a permite intervenția macaralelor și echipelor CFR SA, a fost necesară demontarea rețelei până la linia 7 a stației. O altă problemă o reprezintă distrugerea de cabluri și instalații SCB, care vor trebui refăcute complet pe mai bine de 150 de metri. Cele mai mari pagube au fost produse de locomotivă și de primele vagoane ale trenului care erau încărcate cu fier vechi, acestea fiind mai greu de ridicat atât din cauza poziției cât și din cauza conținutului care va trebui mutat separat în cazul vagoanelor cu uși și structură afectată.

În ciuda temperaturilor de peste 36 de grade, echipele CFR SA lucrau la fața locului cu speranța ca în data de 30 iulie să încheie mare parte din operațiunile de ridicare a vagoanelor deraiate. Desi din exterior operatiunea pare una usoara, de tipul legi – ridici – muti, in realitate totul este mai complicat, in special partea de pozitionare si calare a macaralelor, care inainte de a incepe orice ridicare de sarcina, trebuie sa fie asigurate la sol si echilibrare cu contra-greutati, pentru a permite operarea in siguranta. Operatiunile sunt de durata, in special pe teren accidentat, dupa cum vedem si in materialul foto, fiind necesara interventia la solul din jurul macaralei pentru macaraua sa poata fi calata pe sol si suport corespunzator, care sa nu se lase in timpul operatiunilor cu sarcina.

Oficial, în seara zilei de 29 iulie, CFR SA a anunțat că au fost ridicate 6 din cele 13 vagoane. „Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA vă informează că până la această oră, în stația CF Fetești, s-au ridicat 6 din cele 13 vagoane de marfă răsturnate, componente din compunerea celor două trenuri de marfă – boghiuri și osii -, bucăti de șină de cale ferată ruptă în urma ciocnirii celor două trenur de marfă, iar în acest moment se acționează cu cele două trenuri-macara pentru ridicarea locomotivei. Intervențiile din stația Fetești implică operațiuni de amploare cu cele două trenuri-macara, utilaje de mare tonaj cu o capacitate de 125 tone, respectiv, 250 tone, cu care în acest moment se acționează pentru ridicarea locomotivei, 6 vagoane de marfă, dintre cele răsturnate, fiind deja ridicate din gabaritul căii ferate.”

De asemenea, CFR SA a dat și detalii despre demararea operațiunilor chiar în noaptea accidentului comunicând ca mobilizarea echipelor de intervenție în stația Fetești a început la miezul nopții, la fața locului fiind prezenți, la scurt timp după producerea envenimentului, reprezentanții conducerii SRCF Constanța care, după o primă evaluare, au activat personalul stației Palas, pentru îndrumarea, în stația CF Fetești, a primului tren-macara, cel de 125 de tone, dar și personalul din dispeceratele de circulație, pentru reconfigurarea întregului grafic de circulație al trenurilor de pe magistrala București – Constanța, pe rute deviate, până la noi măsuri.

Astfel, primul tren-macara, cel de 125 de tone, a plecat din stația Palas la ora 02.26, iar până la sosirea acestuia în stația Fetești, s-a acționat cu o locomotivă a operatorului național de transport feroviar de marfă, pentru retragerea, în stația CF Bărăganu, a vagoanelor de marfă rămase pe șină, astfel încât să fie asigurată zona necesară pentru accesul, montarea și calarea utilajului de 125 de tone, care a fost pus în funcțiune la ora 05.26. De asemenea, la ora ora 08:45, a garat în stația Bărăganu și cea de a doua macara de mare tonaj, cea de 250 de tone, sosită de la București.

În paralel cu toate aceste măsuri operaționale necesare organizării intervenției, pentru ridicarea vagoanelor de marfă, au fost stabilite și trasate graficele de circulație ale trenurilor spre și dinspre Capitală, dar și pentru trenurile cu alte destinații din țară, pe cele două rute deviate. Trenurile spre și dinspre Litoral, care tranzitau Capitala, au circulat pe ruta deviată Fetești – Movila – Țăndărei, până la ora 08.07, când s-a asigurat gabarit pentru circulația cu tracțiune Diesel, pe segmentul Ovidiu – Fetești – Bărăganu.






Foto: mobilitate.eu

10.760 Vizualizări

2 thoughts on “Foto și reportaj (110 poze) – Echipele CFR SA lucrează pentru revenirea la normal după accidentul feroviar de la Fetesti din 29 iulie 2021

  1. Poate au curajul sa se uite si cei din conducerea firmelor private si se vor gindi de doua ori de acuma inainte,inainte de a angaja mecanici de locomotiva, asa doar fiindca au o scoala absolvita acum multi ani in urma sau pensionari care in activitate nu au avut nici o treba cu mecanicia, fiind doar niste sefi de tura, sau revizori de locomotive si odata cu pensionarea si-au descoperit marea vocatie, mecanicia.Clar si sigur vor mai urma multe astfel de evenimente ,la pregatire si caracterul unora din cei care lucreaza ca mecanici de locomotiva .Cind nu se va mai promova prostia la CNAFER, si vor fi controlati toti privati ,nu doar la firmele de stat,adica SNTFM si SNTFC, fiindca de acolo nu vin plicurille pentru linista firmei la organele de control ,atunci poate o sa se schimba ceva .

    1. De acord cu tine in proportie de 80 % ! insa cu ultima parte cu controalele nu este adevarat ! eu lucrez la o firma privata de transport feroviar si suntem controlati de AFER de cel putin 2 ori pe an ! Ceea ce nu se intimpla in cazul CFR Marfa sau CFR Calatori !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *