Primăria Capitalei a reluat licitația pentru 100 de autobuze electrice eliminând criteriul dotării cu supercapacitori

China deține cea mai mare flotă de autobuze electrice din lume cu peste 9500 unități intrate în trafic la fiecare 5 săptămâni

Primăria Capitalei a reluat licitația pentru 100 de autobuze electrice, fiind eliminată condiția de dotare a autobuzelor cu supercapacitori, care în cazul autobuzelor electrice nu este implementată de majoritatea producătorilor, energia electrică fiind stocată și recuperată în bateriile principale ale autobuzelor. Valoarea contractului este de 304,6 milioane lei, iar termenul de livrare începe din luna 11a de după semnarea contractului. Se cere livrarea autobuzelor într-un termen de 3 luni începând cu luna 11a. Astfel, nu se depășește termenul de finalizare a proiectului finanțat din fonduri nerambursabile, care este decembrie 2023. Ofertele pot fi depuse până pe 18 iulie 2022, urmând ca atribuirea să aibă loc până la finalul anului.

Se cer autobuze electrice noi, din gama 12 m (12000±350mm), cu tracțiune complet electrică, realizată autonom cu Sistem Reîncărcabil de Stocare a Energiei Electrice (SRSEE), cu baterii de acumulatori, cu podea complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului, cu trei uși duble și aer condiționat în salonul de călători, destinate transportului urban de călători în Municipiul București și zona limitrofă.

Conform proiectului de achiziție, autobuzele vor fi repartizate astfel:

Primăria Capitalei a reluat licitația pentru 100 de autobuze electrice eliminând criteriul dotării cu supercapacitori

Foto: mobilitate.eu

1.469 Vizualizări

2 thoughts on “Primăria Capitalei a reluat licitația pentru 100 de autobuze electrice eliminând criteriul dotării cu supercapacitori

  1. 173 și 300 nu mai există (sunt 232 respectiv 381) iar 336, 312,313 sunt perfect transformabile în troleibuz. Nu mi se pare că autobuzele electrice sunt o soluție pentru un oraș ca București. Doar anumite linii. Și puține la număr. Mai degrabă montat rețea între Romana și Universitate, Universitate – unirii – Cantemir, și Văcărești – Mihai Bravu – Baba Novac. La fel și 336, nici măcar 1 km până la capăt. Ăsta poate fi 61. Dar cine să gândească. Singurele care pot merge lejer cu electrice, sunt : 368, 137, 385, 311, 601 (azi 201). 381 este parțial transformabil în troleibuz (chiar și 368) , adică poate fi luat troleibuz pe autonomie, și de la Hotel Minerva merge pe baterii până la Clăbucet, unde încarcă. Apoi de la Hotel Minerva spre Reșița, merge pe rețea.
    601 ( acum 201) merge și ăla ca troleibuz cu autonomie, deoarece merge o bucată bună pe sub rețea. 335 și 330, teoretic da, dar cu mare reținere. Sunt trasee prea lungi.
    Faza cu super capacitorii a fost mai mult ca să nu câștige nimeni…sau pentru un fel de dedicație. Și apropo : nici Autobaza Pipera nu mai este.
    Apoi vor trebui : stații de încărcare, rapide și lente. La asta nu se gândește. Ca și cu tramvaiele noi, nu s-au făcut persoanele. E ca acolo când întâi faci acoperiș, apoi casa.

    1. E mult mai simplu sa gasesti lucruri impotriva decat sa gandesti in perspectiva. Datorita noilor tehnologii dezvoltate in electronica de putere si motoarelor electrice mult mai performane, fiabile si economice, teoretic ar trebui sa dispara complet troleibuzele care presupun o infrastructura speciala care necesita multa munca de intretinere !!!!
      Ce nu inteleg eu insa de ce trebuie sa renunte la supercapacitori??? si ce daca nu pot face toti producatorii???
      Folosind supercapacitori e de 10ori mai ecologic si economic decat stocarea exclusiva in baterii! De ce nu putem privi totusi spre viitor cu ambii ochi? Sau ne intoarcem iar la aranjamente de n luate cate t ca sa castige cine trebuie licitatiile?
      Adica de ce sa nu ne intoarcem la carute cu cai pt ca nu toti producatorii pot face autobuze???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *