Polonia – PKP face parte de anul acesta din EU-Rail pentru dezvoltarea inovativă a rețelei feroviare

Polonia - PKP face parte de anul acesta din EU-Rail pentru dezvoltarea inovativă a rețelei feroviare

Polskie Koleje Państwowe S.A. s-a alăturat Întreprinderii comune feroviare europene (EU-Rail), care a fost înființată în cadrul perspectivei financiare a programului Orizont Europa. EU-Rail va orienta cercetarea și dezvoltarea în vederea modernizării sectorului feroviar și a creșterii competitivității acestuia.

PKP S.A. a devenit unul dintre cei 25 de membri fondatori ai EU-Rail, care împreună cu Comisia Europeană pregătesc un plan de activități de cercetare și dezvoltare pentru căile ferate pentru anii 2022-2031. Membrii fondatori sunt cele mai mari entități din industria feroviară care operează în Uniunea Europeană. Printre aceștia s-au numărat operatorii feroviari m.in Germania (Deutsche Bahn), Franța (Société nationale des chemins de fer français), Spania (Administrador de Infraestructuras Ferroviarias), Italia (Ferrovie dello Stato Italiane), Austria (Österreichische Bundesbahnen), Țările de Jos (Nederlandse Spoorwegen împreună cu ProRail), Suedia (Trafikverket) și Republica Cehă (České dráhy). Printre producători, cele mai mari implicări vin din partea Alstom, CAF, Hitachi, Indra împreună cu Talgo, Siemens și alți antreprenori din Germania, Franța, Italia, Spania, Olanda, Norvegia și Republica Cehă. Domeniul de aplicare al activității viitoare a EU-Rail se referă la diverse aspecte legate de transportul de călători și de mărfuri și de furnizarea de tehnologii legate de serviciile de transport feroviar, toate acestea fiind menite să contribuie la interoperabilitatea feroviară și să sprijine armonizarea și standardizarea soluțiilor dezvoltate.

Ca parte a EU-Rail, PKP S.A. își oferă experiența și își asumă dezvoltarea unor concepte inovatoare în domeniul gestionării gărilor și întreținerii proprietății, precum și a planurilor de participare la lucrări legate de digitalizarea proceselor feroviare, construirea de soluții pro-ecologice, care să conducă la reducerea diferitelor tipuri de poluare și minimizarea consumului de utilități. De asemenea, vor fi puse în aplicare activități legate de creșterea utilizării energiei din surse regenerabile și de sprijinirea utilizării combustibililor alternativi.

În scopul participării sectorului feroviar polonez la EU-Rail la PKP S.A., a fost construit un ecosistem format din entități interesate de punerea în aplicare a lucrărilor comune. Acest ecosistem implică atât entități care furnizează servicii de transport, companii care cooperează cu industria feroviară, cât și entități științifice din întreaga țară. Mediul de cercetare și dezvoltare construit oferă o oportunitate unică de a atinge obiectivele fiecăruia dintre participanții săi. Datorită activităților lor la EU-Rail, aceștia pot dezvolta inovații și soluții tehnologice moderne, bazându-se pe experiența și cunoștințele partenerilor din întreaga Europă. Este, de asemenea, o șansă de a promova gândirea tehnică poloneză, precum și de a arăta posibilitățile și potențialul științei poloneze pe piața internațională.

În etapele următoare legate de pregătirea și începerea proiectelor de cercetare și dezvoltare la EU-Rail, se presupune că vor fi lansate trei cereri de finanțare, dintre care prima ar trebui anunțată la sfârșitul primului trimestru al anului 2022. Rezoluția sa este așteptată în septembrie 2022, ceea ce va permite lansarea de proiecte din decembrie 2022. Sunt planificate noi concursuri pentru 2025 și 2027, iar punerea în aplicare a proiectelor lansate în cadrul perspectivei Programului Orizont Europa va fi posibilă până la sfârșitul anului 2031.

Foto&info: PKP SA390 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *