PKP Intercity achiziționează încă 5 locomotive multi-system de la Newag

PKP Intercity achiziționează încă 5 locomotive multi-system de la Newag

PKP Intercity prelungește contractul cu NEWAG pentru furnizarea a 10 locomotive electrice multisistem și comandă alte 5 vehicule. Astfel, parcul de material rulant al transportatorului va avea în total 15 locomotive moderne cu viteze de până la 200 km/h. Valoarea contractului este de aproape 388 milioane PLN brut. Contractul cu producătorul Nowy Sącz face parte din cel mai mare program de investiții din istoria PKP Intercity, în valoare de 27 miliarde PLN.

Acordul încheiat în octombrie 2021 între PKP Intercity și producătorul de material rulant NEWAG a acoperit achiziția a 10 noi locomotive electrice multisistem cu opțiune pentru încă 5 vehicule. Transportatorul național și-a exercitat dreptul de opțiune și a decis extinderea achiziției cu 5 locomotive suplimentare. Valoarea comenzii a crescut de la 258,6 milioane PLN la aproape 388 milioane PLN brut. Primele locomotive achiziționate vor ajunge pe șine în 2023 și 2024.

Noile locomotive vor atinge viteze de până la 200 km/h, permițând astfel utilizarea eficientă a liniilor de cale ferată modernizate. În cele din urmă, locomotivele vor avea omologare pentru șase țări, datorită cărora vor duce trenuri nu doar pe rețeaua poloneză, ci și pe cea europeană. Conform acordului, producătorul va trebui să obțină aprobarea pentru utilizarea locomotivelor în Polonia, Germania, Austria, Cehia, Slovacia și Ungaria. Toate locomotivele vor fi echipate cu Sistemul european de control al trenurilor ETCS Nivelul doi, care îmbunătățește semnificativ standardele de siguranță a rețelelor de cale ferată. Vehiculele vor avea și un sistem de diagnosticare la distanță care va permite monitorizarea în timp real a funcționării, ceea ce se va traduce în funcționarea eficientă a acestora. Noile locomotive multisistem vor putea circula pe linii de cale ferată cu sisteme de alimentare cu valori de tensiune: 3kV DC, 15kV AC, 25kV AC.

După obținerea omologării în Germania și Cehia, noile locomotive vor circula pe următoarele rute: Varșovia – Berlin, Przemyśl – Berlin, Gdynia – Berlin, Gdynia – Varșovia – Katowice – Viena (pe tronsonul către Bohumin). Locomotivele vor fi folosite și pe cele mai populare rute interne precum Varșovia – Gdynia, Varșovia – Poznań, Varșovia – Wrocław, Varșovia – Katowice, Varșovia – Cracovia.

Contractul este un alt exemplu de cooperare de succes între producătorul Nowy Sącz și PKP Intercity. La sfârșitul anului 2020, transportatorul a preluat ultima dintre cele 30 de locomotive electrice moderne din seria EU160 Griffin. Vehiculele ating viteze de până la 160 km/h și circulă cu trenuri PKP Intercity în toată țara. Valoarea contractului care acoperă livrarea a 30 de locomotive împreună cu furnizarea de servicii de întreținere a vehiculelor a fost de 551,4 milioane PLN brut. NEWAG a livrat toate locomotivele în doar 11 luni.

Foto: Newag

976 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *