Operatorii de transport feroviar din Europa solicită eliminarea combustibilului fără taxe pentru aviație

Operatorii de transport feroviar din Europa solicită eliminarea combustibilului fără taxe pentru aviație

Operatorii feroviari europeni au cerut miniștrilor de finanțe ai Uniunii Europene (UE) să pună capăt scutirii de taxe vamale a combustibilului de aviație, ceea ce, potrivit lor, contribuie la dezechilibrul prețurilor dintre modurile de transport. Acest fapt duce la un dezechilibru între cele două moduri de transport, venind ca un dezavantaj pentru transportul feroviar.

Comunitatea companiilor feroviare și a infrastructurii din Europa (CER) transmite într-un comunicat de presă, că pentru un impact climatic la fel de semnificativ precum cel al transportului aerian, în jur de șase ori în ceea ce privește CO2 pe pasager/km, nu există nicio justificare pentru o scutire de taxe. Ceea ce contează în ultimă instanță pentru transportul feroviar în materie de impozitare este de a avea condiții de egalitate între modurile de transport. În timp ce CER a solicitat de mult timp să beneficieze de aceeași scutire generală de TVA pentru transportul transfrontalier ca aviație, eliminarea rapidă a acesteia din urmă ar putea fi, de asemenea, o parte a unei soluții.

În mod specific, în ceea ce privește energia electrică, căile ferate nu ar trebui să plătească o taxă suplimentară în plus față de TVA pentru energia electrică produsă din surse regenerabile, un principiu încălcat în țări precum Germania. O comparație a cotelor de impozitare a energiei electrice realizată de grupul de lobby al transportului feroviar german Allianz pro Schiene a constatat că taxele sunt ridicate în special în țările cheie de tranzit precum Austria și Germania.

În timp ce aviația transfrontalieră este exceptată de la TVA în Europa, transportul transfrontalier feroviar de pasageri este supus TVA în șapte state membre ale UE, printre care Austria, Belgia, Germania, Croația, Grecia, Olanda și Spania. Transportul feroviar de marfă este, în general, supus TVA. Normele de impozitare la nivelul UE sunt stabilite de statele membre, Parlamentul European acționând într-un rol consultativ, CER sperând la o reglementare la nivel de comisie pentru aceste taxe și pentru eliminarea discriminării între modurile de transport.Foto: mobilitate.eu

860 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *