Estonia își privatizează compania feroviară de marfă în vederea eficientizării și salvării de la faliment

Estonia îți privatizează compania feroviară de marfă în vederea eficientizării și salvării de la faliment

Operail anunță că va începe implementarea viitorului plan strategic care a fost elaborat în toamnă. Strategia urmărește îmbunătățirea rezultatelor economice ale companiei prin implicarea unui investitor privat. Acest pas strategic ar permite, de asemenea, extinderea operațiunilor pe piețele externe. Conducerea Operail a pregătit planul strategic în toamna anului trecut, la cererea proprietarului. Consiliul Operail a aprobat strategia la sfârșitul lunii noiembrie. În același timp, planul a fost prezentat reprezentantului proprietarului, ministrul climei Kristen Michal. Operail a așteptat până în prezent aprobarea guvernului pentru a continua cu planul.

Ieri, pe 15 februarie, guvernul a luat o decizie de fond în cadrul ședinței de cabinet. Ei au propus privatizarea completă sau dezinvestirea Operail, care face parte din planul strategic al Operail.

„Transportul feroviar este o afacere de volum în care cantitățile mici și călătoriile scurte nu dau roade. Din păcate, în contextul căilor ferate, Estonia este o țară foarte mică. Mai mult, geografic ne aflăm la capătul rețelei feroviare. Prin urmare, este dificil să obțineți profitabilitate prin operarea exclusiv pe piața de transport feroviar din Estonia”, explică Merle Kurvits, membru al consiliului de administrație.

„Vânzarea companiei unui investitor privat permite Operail să-și extindă sfera operațională spre Europa, ceea ce reprezintă un avantaj competitiv într-o afacere de volum. Acest lucru contribuie, de asemenea, la conservarea și dezvoltarea căii ferate ca fiind cel mai ecologic și mai sigur mod de transport din Estonia. Acest lucru în schimb stimulează sectoarele noastre industriale și logistice și, în consecință, economia globală a Estoniei”, a adăugat Kurvits.

Operail va începe imediat implementarea planului strategic, inclusiv primii pași ai privatizării, dar calendarul precis al procesului rămâne încă de decis. „Vom face tot posibilul pentru a ne asigura că procesul este atât corect, cât și rapid, deoarece activitățile operaționale ale Operail pe piața de transport de marfă din Estonia sunt în prezent neprofitabile, dar astăzi avem resursele și potențialul care ar putea aduce beneficii semnificative atât viitorului proprietar privat, cât și sectorul feroviar din Estonia”, a spus Kurvits.

Foto&info: Operail

771 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *