Numărul călătorilor cu transportul public din Viena este în creștere susținută și în 2022 păstrând trendul început în 2015

Numărul călătorilor cu transportul public din Viena este în creștere susținută și în 2022 păstrând trendul început în 2015

Aproximativ 1,17 milioane de pasageri din rețeaua de transport public din Viena au un bilet anual, semestrial, TOP, pentru tineret sau un bilet pentru climă. În cifre sunt cu 61.000 călători obișnuiți mai mulți decât în 2021 și cu 20.000 mai mulți decât în anul record anterior 2019.

Peter Hanke, consilierul din Viena pentru transport public, este încântat de acest succes: „Aceasta arată cât de bine este acceptat de către vienezi transportul public vienez chiar și în vremuri dificile, deoarece ne transportă zilnic în mod fiabil și ecologic în tot orașul”.

De asemenea, tendința care există la Viena din 2015 rămâne necontestată: în Viena sunt mai mulți oameni cu bilet anual utilizând transportul public decât cei ce utilizează o mașină. Numărul total de pasageri crește și el din nou după curba corona: în 2022, aproximativ 747 de milioane de pasageri utilizatu transportul public, cu un sfert mai mult decât în 2021, dar tot mai puțin decât în 2019.

În total, transportul public din Viena a parcurs din nou 2022 de milioane de kilometri în Viena cu emisii scăzute în 78.

Din cauza pandemiei corona, comportamentul de mobilitate al vienezilor s-a schimbat. Oamenii merg mai mult și lucrul de acasă s-a impus ca parte a culturii biroului. Acest lucru este demonstrat și de anchetele anuale de împărțire modală. Ca și în anul precedent, în 2022 majoritatea călătoriilor vieneze au fost efectuate pe jos (35%), iar 30% cu transportul public.

Aceasta înseamnă că Viena este încă sub propriul nivel pre-corona (2019: 38%), dar semnificativ peste orașe comparabile precum Berlin, München sau Hamburg. În fiecare an, aproximativ 2000 de persoane înregistrate la Viena sunt întrebate cum își parcurg călătoria la o dată aleasă aleatoriu. Utilizarea transportului public de către navetiști sau turiști nu este prezentată în repartizarea modală.

În 2023, Wiener Linien va investi 717 milioane de euro în extinderea și modernizarea rețelei de transport public, în achiziția de vehicule noi, moderne și în implementarea a numeroase proiecte de mobilitate.

Un accent important continuă să fie pe extinderea rețelei de metrou. Cu 12 noi stații de metrou și economii de CO2 de până la 75.000 de tone pe an, U2xU5 este cel mai important proiect de protecție a climei din Viena. Lucrările de construcție a tunelului de la Matzleinsdorfer Platz și Rathaus vor continua în 2023. În acest an, lucrările de tunel vor începe la aproape toate cele șase stații U2xU5. În același timp, pe toate șantierele de metrou au loc lucrări de săpătură.

În 2023, primul metrou X va fi pe linia U3, flota de tramvaie va fi mărită cu aproximativ 30 de vehicule Flexity și primele autobuze electrice de doisprezece metri vor fi livrate în cursul anului.

Foto: mobilitate.eu

386 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *