Municipiul Brașov are cel mai nou parc de troleibuze din România format din 51 de troleibuze Solaris Trollino de mare capacitate ce au depășit 2 milioane de km rulați

Municipiul Brașov are cel mai nou parc de troleibuze din România format din 51 de troleibuze Solaris Trollino de mare capacitate ce au depășit 2 milioane de km rulați

Transportul în comun electric în Brașov = reducerea poluării cu 3.300 de tone de CO2, 75 de tone de oxizi de azot, 31 de tone de CO, 10 tone de hidrocarburi și 1,5 tone de praf, cele 51 de troleibuze noi au ajuns astăzi la 2 milioane de km parcurși, transmite în 10 ianuarie Primăria Municipiului Brașov. Totul după ce perioada 2019-2021 a însemnat semnarea de contracte, finanțarea, livrarea și introducerea pe traseele 1, 2, 3, 6, 7, 8, 10, 31 și 33, totul în mai puțin de doi ani. Troleibuzele care circulă pe liniile 3, 7, 8, 10, 33 utilizează pe întreg traseul rețeaua de contact, cele de pe liniile 1, 2, 6 și 31 sunt dotate cu un acumulator care oferă o autonomie de minim 5 kilometri, în lipsa contactului cu linia de electricitate, lucru ce le permite să folosească energia din baterii în zonele în care nu există rețeaua electrică necesară.

Introducerea în trafic a troleibuzelor și a autobuzelor electrice noi a însemnat o reducere de aproximativ 3.345 de tone de dioxid de carbon (CO2), 75 de tone de oxizi de azot (NOx), 31 de tone de monoxid de carbon (CO), 10 tone de hidrocarburi și 1,5 tone de particule în suspensie, în special praf (PM 2,5; PM 10 etc.). Oxizii de azot sunt substanțe ce produc iritarea și/sau lezarea căilor respiratorii, favorizează formarea ploilor acide, precum și a fenomenului de smog deasupra orașelor, mai transmite Primaria Brasov in comunicatul de presă.

„Dragi brașoveni transportul electric în municipiul nostru bifează o nouă bornă: 2 milioane de kilometri făcute de troleibuzele noi, troleibuzele Solaris, cele 51 troleibuze achiziționate din fonduri europene, 2 milioane de kilometri în transportul public brașovean care în termeni de calitate a aerului se transpun în 3.300 de tone de dioxid de carbon reduse, 1,5 tone de pulberi în suspensie – praful care ne creează atâtea probleme și cu infringementul – și 75 de tone de oxizi de azot. Nu ne oprim aici. Anul acesta vom avea studiul de oportunitate pentru achiziția de noi mijloace de transport, autobuze și troleibuze, din fonduri nerambursabile. În ceea ce privește transportul metropolitan feroviar, trenurile metropolitane, avem deja studiile care ne permit achiziția de mijloace de transport, de material rulant, și săptămâna aceasta vom semna contractul de finanțare pentru studiul de fezabilitate pentru etapa a doua. Este un studiu de fezabilitate de 15 milioane de lei, din fonduri nerambursabile, care ne va permite să extindem actuala infrastructură feroviară și să o mai modernizăm și să o optimizăm pentru operarea acestor trenuri metropolitane. Brașovul arată din ce în ce mai bine din punctul de vedere al transportului public și vă invit și pe voi să testați acest lucru. Doar așa, pe termen mediu și lung, vom avea o calitate a aerului mai bună și un oraș mai prietenos cu mediul, un oraș mai prietenos și cu cetățenii săi“, a declarat primarul Allen Coliban.

Semnat în 2019, primul contract a prevăzut livrarea a 26 de troleibuze Solaris Trollino 18, echipate cu sistem de tracțiune Skoda BlueDrive cu o putere de 250 kW, ce au fost livrate în 2020, fiind introduse pe traseele 1, 2, 6 și 31, care leagă centrul orașului, zona Livada Poștei, cu patru dintre cartierele Brașovului, Astra – zona Saturn, Valea Cetății, Triaj și Tractorul. Troleibuzele Solaris Trollino 18 au o capacitate de 137 de călători, dintre care 40 pe scaune, și vor veni dotate cu sistem de informare a pasagerilor cu tracking GPS și anunțarea stației următoare, două unități de aer condiționat pentru pasageri și una pentru șofer, două display-uri pentru anunțuri și reclame, patru validatoare, prize USB pentru încărcarea telefoanelor și altor dispozitive mobile, wifi.

Valoarea achiziției este de peste 92 milioane lei inclusiv TVA, din care 2% reprezintă contribuția Municipiului Brașov și 98% fonduri nerambursabile. Troleibuzele sunt dotate cu acumulator, care oferă o autonomie de minimum 5 km înafara zonelor unde există rețea de electricitate, lucru ce le va permite vehiculelor să folosească energia din baterii în zonele în care nu există rețeaua electrică necesară, aici fiind vorba de deplasarea către Livada Poștei.

Finanţarea nerambursabilă pentru achiziţia celor 26 troleibuze este asigurată prin POR 2014-2020, urmare a aprobării proiectului “Achiziţia de mijloace de transport public- troleibuze” depus de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) în parteneriat cu Municipiul Braşov.

Mobilitate.eu a realizat mai multe sesiuni foto cu troleibuzele din această serie, urmând ca mai multe să fie publicate pe pagina de Facebook Mobilitate România.

În 2020 a fost semnat al doilea contract cu Solaris Bus, pentru alte 25 de troleibuze achizițonate cu finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană, în cadrul proiectului ,,Achiziția de mijloace de transport moderne”, proiect finanțat, în proporție de 98%, prin Programul Operațional Regional, Axa Prioritară 4, a Programului REGIO 2014-2020, Obiectiv Specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Troleibuzele sunt model Skoda Trollino 18, cu diferențe față de primul lot de 26 de vehicule, acestea nu mai au posibilitatea de a se decupla de la rețeaua de contact, fiind utilizate exclusiv pe trasee cu rețea electrică pe toată distanța.

Echipamentele de tracțiune sunt produse de firma Medcom. Medcom este un producător de echipamente de tracțiune și putere din Polonia, echipând serii mari de troleibuze și autobuze electrice care rulează în Polonia dar și în orașe precum Hanovra, Malatya (pentru autobuze electrice Bozankaya) sau Barcelona. Valoarea achiziției fiind de 63.025.209,71 lei + TVA. Troleibuzele, articulate, au lungimea de 18 metri și o capacitate de 137 de călători, dintre care 42 pe scaune. Sunt dotate cu sistem audio-video de informare a pasagerilor, cu sistem de urmărire prin GPS și anunțare a stației, sistem de numărare a pasagerilor, sistem de supraveghere video, sistem de aer condiționat, patru validatoare și prize USB pentru încărcarea telefoanelor și altor dispozitive mobile, wifi.

Troleibuzele au fost introduse pe trasee în decembrie 2021, fiind dedicate liniilor 7 și 8 în prima fază, urmate de linia 3, Valea Cetății – Stadionul Tineretului, linia 10, Valea Cetății – Triaj și linia 33, Valea Cetății – Roman. În prezent toate troleibuzele sunt pe trasee.

Mobilitate.eu a realizat mai multe sesiuni foto cu troleibuzele din această serie, urmând ca mai multe să fie publicate pe pagina de Facebook Mobilitate România.

Foto: mobilitate.eu



2.615 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *