Calea Ferată din Moldova achiziționează 12 locomotive noi de la General Electric

Calea Ferată din Moldova achiziționează 12 locomotive noi de la General Electric

„Calea Ferată din Moldova” se va alege cu 12 locomotive magistrale noi, dar și cu un Depou renovat. Un contract în acest sens, a fost semnat, astăzi, de administrația CFM și reprezentanții companiei americane, câștigătoare a licitației – General Electric Transportation. Costul total al acestora ajunge la 45 milioane de euro, iar documentul prevede că firma va livra primele locomotive la începutul anului 2020. Potrivit caietului de sarcini, locomotivele urmează să aibă o capacitate a motorului de 2 982 Kw și să corespundă tuturor standardelor ecologice.

Licitația pentru achiziționarea locomotivelor s-a desfășurat în două etape, care au presupus analiza condițiilor tehnice și financiare ale ofertei. În cadrul primei etape au fost depuse cinci oferte tehnice, iar în cea de-a doua, au fost depuse doar două dintre dosare. Acestea din urmă, însă, au fost descalificate de grupul mixt de experți din cauza nerespectării condițiilor, organizându-se o nouă rundă de licitații.

Planul de achiziționare a locomotivelor face parte din amplul și ambițiosul Proiect de Restructurare și Reorganizare a Î.S. „Calea Ferată din Moldova”, finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și Uniunea Europeană. Costul total al acestuia este de 110 milioane de euro, dintre care 5 milioane sunt oferite sub formă de grant din partea Fondului de Investiții pentru Vecinătate (NIF).

De asemenea, Proiectul de Restructurare și reorganizare a sectorului feroviar al Republicii Moldova mai presupune reabilitarea infrastructurii feroviare. În acest sens, în curând va fi anunțată încă o licitație, care va avea drept obiectiv renovarea liniei feroviare Bender – Basarabeasca – Etulia – Giurgiulești.Foto&info (c): Întreprinderea de Stat «Calea Ferată din Moldova»

960 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *