Mobilitate.eu susține locuitorii sectorului 4 care nu vor pasarele pietonale in zona stațiilor de tramvai de la Tineretului și Constantin Brâncoveanu

Mobilitate.eu susține locuitorii sectorului 4 care nu vor pasarele pietonale in zona stațiilor de tramvai de la Tineretului și Constantin Brâncoveanu

Primăria Sectorului 4 a lansat recent licitația pentru un acord cadru în valoare de peste 500 milioane lei, ce prevede pe lângă mai multe parcări, construcția a două pasarele pietonale peste intersecțiile și liniile de tramvai din zona Cantemir/Tineretului/Sincai/Șerban Vodă și Șoseaua Olteniței/Constantin Brâncoveanu. La acestea se vor adăuga altele peste bulevardul Tineretului, contestate de asemenea de cetățeni. Acest lucru înseamnă desființarea trecerilor de pietoni semaforizate de la sol și înlocuirea acestora cu pasarele supraterane, inclusiv pentru accesul în stațiile de tramvai, pasarele care pe lângă faptul că încarcă inutil arhitectural intersecțiile, duc la îngreunarea circulației pietonale și la probleme de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități, dar și pentru persoanele cu bagaje. De asemenea nu se cunoaște cum va fi tratată situația bicicletelor și a trotinetelor electrice, utilizate intens în capitală, care practic vor fi transportate mai greu pe aceste pasarele, deși primăria spune că pasarelele vor fi dotate cu toate cele necesare circulației inclusiv a bicicletelor. De asemenea construirea celor două structuri ar îngreuna accesul și în stațiile de tramvai de la Gheorghe Sincai și de la Constantin Brâncoveanu.

Locuitorii sectorului din cele două zone dar și ONGurile specializate în mobilitate urbană protestează impotriva acestor proiecte inutile, care nu vor face decat să încurajeze mai mult traficul auto poluant în zonă. Mai mult, a fost lansată o petiție care cu cât va strânge mai multe semnături, cu atât are șanse mai mari să stopeze proiectul pasarelelor.

Locuitorii sectorului au de parte lor și studii ale experților, printre care cel al ITDP, Institute for Transportation & Development Policy, din New York care consideră proiectele de acest tip total inoportune pentru o moblilitate urbană prietenoasă cu mediul și pietonii. Aceștia spun că „Podurile pietonale nu încurajează comunitățile pietonale, locuibile și nici nu îmbunătățesc siguranța rutieră pentru șoferi sau bicicliști. Separarea oamenilor de stradă consolidează prioritizarea autovehiculelor personale, încurajând în același timp viteza, neglijența șoferului și decesele din trafic.”

Mobilitate.eu se alătură contestatarilor proiectelor, solicitând autorităților sectorului 4 să se concentreze mai mult pe realizarea de piste pentru biciclete accesibile, optimizarea pistelor de biciclete cu probleme realizate pe Șoseaua Giurgiului și limitarea construirii de parcări pe spații verzi. De asemenea considerăm total inportună realizarea unor structuri mastodont în orașul oricum sufocat de construcții înalte și alte elemente care nu fac decât să încarce fără sens spațiul urban. De asemenea experiența existentă cu toate pasarelele și podurile din oraș, inclusiv cele din sectorul 4, aici discutând mai ales de pasajele pietonale de la Piața Sudului, demonstrează că acestea ajung în stare precară la scurt timp după inaugurare. Prin stare precară întelegem reducerea accesibilității prin defectarea și oprirea lifturilor și scărilor rulante, vandalizarea structurilor și lipsa de întreținere constantă a acestora.



Foto: ITDP

1.313 Vizualizări

1 thought on “Mobilitate.eu susține locuitorii sectorului 4 care nu vor pasarele pietonale in zona stațiilor de tramvai de la Tineretului și Constantin Brâncoveanu

  1. Personal aici nu stiu daca sa fiu de acord sau nu mai ține și de design si anume dacă este unul reușit de ce nu s-ar face pasarelele.Din ce stiu si in sectorul 3,Negoita,are in plan astfel de pasarale,in zona ikea Pallady,mai ales.O sa se spună ca Pallady nu e in centru,o fi si asta un motiv.Marea urgenta in zona Șincăi sunt liniile de tramvai,orice s-ar face in zona atata timp cat trece tramvaiul prin zonă si zici ca e cutremur,poți sa faci orice altceva,ca nu e de bine.O soluție ar fi sa ia liniile de tramvai de la Nicușor si sa modernizeze pana la Timpuri Noi ca tot in stânga si in dreaptă proiecte primăria capitalei către cele de sector.Ar fi o variantă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *