Metrorex a semnat contractul pentru a doua parte a M6 spre Otopeni cu turcii de la Gülermak Ağir Sanayi Insaat Ve Taahhüt A.S. și Somet SA

Metrorex va fi împrumutată de Guvern cu 188 milioane de lei pentru evitarea blocării activității în urma executării silite din partea asocierii care construiește Magistrala 5 Drumul Taberei – Eroilor 2

Metrorex anunță că a semnat pe 2 mai 2023, contractul ce are ca obiect: „Legatura retelei de metrou cu Aeroportul International Henri Coanda. (Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni). Proiectare si executie lucrari structura de rezistenta pentru Lotul 1.2: Tokyo – Aeroport Otopeni”, cu Asocierea Gülermak Ağir Sanayi Insaat Ve Taahhüt A.S.-Somet SA.

Valoarea contractului este de 1.278.415.271,87 lei, fara TVA. Sursele de finantare ale contractului sunt asigurate de la bugetul de stat si fonduri externe rambursabile – credit extern JICA, in baza acordului de imprumut ROM-P5, ratificat prin Legea nr. 228/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

Durata estimata a contractului este de 48 luni de la data emiterii Ordinului de Incepere. Contractul a fost atribuit prin procedura de licitatie restransa, in SEAP, pe baza criteriului de atribuire „Cel mai bun raport calitate – pret”.

Sectiunea de Nord, Tokyo – Aeroport Otopeni, a Magistralei 6 de metrou, are un traseu de 7,6 km si 6 statii cu urmatoarele denumiri: Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni) si face parte din Proiectul Magistrala 6 “Legatura retelei de metrou cu Aeroportul International Henri Coanda”.

Proiectul Magistrala 6 “Legatura retelei de metrou cu Aeroportul International Henri Coanda” cu o lungime totala de 14,2 km si 12 statii de metrou, ce va fi deservit de un numar de 12 trenuri noi de metrou, contribuie, prin realizarea sa, la dezvoltarea economiei regionale si imbunatatirea mediului urban prin reducerea blocajelor de trafic, a accidentelor rutiere si a poluarii aerului, fiind un proiect de utilitate publica de interes national.

Obiectivele specifice ce vor fi atinse prin punerea in functiune a Magistralei 6 de metrou:
• Facilitarea legaturii dintre Municipiul Bucuresti si Aeroportul International Henri Coanda – Otopeni, dar si extinderea retelei existente de metrou prin intermediul unei linii de transport cu metroul ce va avea o lungime totala construita de 14,2 km si un numar de 12 statii.
• Imbunatatirea confortului calatorilor si a eficacitatii traficului prin asigurarea unui sistem de transport ce eficientizeaza durata de deplasare pe coridorul deservit.
• Prin atingerea acestor obiective specifice, proiectul contribuie implicit la realizarea urmatoarelor obiective generale:
• Cresterea eficientei transportului din punct de vedere al vitezei comerciale, prin economia de timp pe care o va asigura noul transport subteran.
• Reducerea poluarii (gaze de esapament, zgomot, vibratii) prin degrevarea transportului de suprafata atat public, cat si privat cu implicatii importante asupra imbunatatirii calitatii vietii din punct de vedere al conditiilor de mediu.
• Cresterea atractivitatii transportului cu metroul, comparativ cu transportul rutier, in consecinta, reducerea numarului de accidente, reducerea degradarii drumurilor, realizarea de economii de carburanti si intretinere, reducerea timpului de deplasare etc.

Foto: mobilitate.eu

597 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *