Italia – Comisia Europeană aprobă un ajutor de stat de 687 milioane de euro pentru căile ferate

Italia - Finanțare PNRR pentru acoperirea cu conectivitate 4G și 5G pe liniile feroviare de mare viteză și în tuneluri

Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, un sprijin italian de 687 de milioane EUR pentru a compensa furnizorii de servicii comerciale de transport feroviar pe distanțe lungi pentru prejudiciul suferit în perioada 1 iulie 2020 – 30 aprilie 2021 din cauza pandemiei de coronavirus și a măsurilor restrictive pe care Italia a trebuit să le implementeze pentru a limita răspândirea virusului.

Vicepreședintele executiv Margrethe Vestager, responsabilă cu politica de concurență, a declarat: „Această măsură de 687 de milioane de euro va permite Italiei să despăgubească operatorii feroviari de pasageri pe liniile comerciale pentru daunele suferite ca urmare a restricțiilor legate de coronavirus. Continuăm să lucrăm îndeaproape cu Italia și cu toate celelalte state membre pentru a ne asigura că măsurile naționale de sprijinire a tuturor sectoarelor care au fost afectate de criză, inclusiv sectorul feroviar, pot fi implementate cât mai repede posibil, în conformitate cu normele UE”.
De la începutul pandemiei, guvernul italian a pus în aplicare o serie de măsuri pentru a limita răspândirea virusului, inclusiv un sistem obligatoriu de rezervare eșalonată a locurilor care reduce locurile disponibile cu 50%, limitări severe ale întâlnirilor de afaceri și personale dar și anularea evenimentelor. Toate aceste restricții au avut un efect negativ direct asupra mobilității categoriilor materiale de pasageri, cum ar fi călătorii de afaceri și de agrement, care sunt cheie pentru veniturile trenurilor de lungă distanță. În plus, în perioada cuprinsă între sfârșitul lunii decembrie 2020 și aprilie 2021, guvernul a introdus o interdicție națională a călătoriilor interregionale.

Din cauza restricțiilor obligatorii în vigoare, operatorii de transport feroviar de pasageri pe distanțe lungi au înregistrat o scădere a volumelor de transport și a veniturilor. În special, în perioada cuprinsă între 1 iulie 2020 și 30 aprilie 2021, numărul de pasageri a scăzut cu până la 90% față de 2019, ducând la o scădere semnificativă a veniturilor furnizorilor de servicii feroviare de călători. În același timp, operatorii de transport au continuat să se confrunte cu diverse costuri, în special cheltuieli suplimentare pentru implementarea măsurilor de igienă și igienă îmbunătățite. Acest lucru a dus la probleme serioase de lichiditate, care riscă să pună în pericol competitivitatea operatorilor de transport feroviar.

În cadrul schemei notificate de 687 de milioane EUR, beneficiarii eligibili vor avea dreptul să primească despăgubiri sub formă de subvenții directe pentru prejudiciul suferit în perioada relevantă.302 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *