95 de milioane de lei pentru linia verde cu autobuze electrice din judetul Hunedoara

95 de milioane de lei pentru linia verde de autobuze electrice din judetul Hunedoara

Doua noi contracte de finantare prin Regio – Programul Operational Regional (Regio-POR) 2014-2020, in valoare totala de 95 de milioane de lei, adica peste 20 de milioane de euro, au fost semnate in judetul Hunedoara, pentru un transport modern si ecologic in Valea Jiului.

Este vorba despre investitia „Green Line Valea Jiului”, cu componentele 1 si 2, proiecte care prevad crearea unei linii verzi de autobuze electrice intre Petrila, Petrosani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni si Uricani.

Prin cele doua proiecte vor fi achizitionate 26 de autobuze electrice, va fi amenajat un depou in municipiul Vulcan, se vor construi/ moderniza 112 statii de transport public, se vor realiza 34 de statii de reincarcare pentru autobuzele electrice si 2 statii de reincarcare pentru automobile electrice. Totodata, vor fi reabilitati aproximativ 5 kilometri de drum.

In 20 dintre statiile de transport vor exista automate pentru emiterea cardurilor/ tichetelor de calatorie, iar 42 de statii vor fi dotate cu sisteme de informare a calatorilor.

De asemenea, proiectele prevad implementarea unui sistem de e-ticketing, amplasarea de sisteme de informare si de numarare a pasagerilor in vehicule, monitorizarea si dispecerizarea autobuzelor, supravegherea lor video, crearea unui portal web si a unei aplicatii de mobil (Android, IOS) pentru informarea calatorilor.

Investitia este rezultatul parteneriatului dintre Primaria Municipiului Vulcan, Primaria Municipiului Petrosani, Primaria Orasului Aninoasa, Primaria Municipiului Lupeni, Primaria Orasului Uricani, Primaria Orasului Petrila si Consiliul Judetean Hunedoara.

Tinta este asigurarea unui transport public de calatori modern, nepoluant, de inalta calitate, atractiv si eficient pe cele patru trasee cuprinse in proiecte, obiectivul final fiind reducerea emisiilor de carbon in localitatile din Valea Jiului.

Cele patru trasee insumeaza 128 de kilometri dus-intors, dupa cum urmeaza: Traseul 1 (38,5 km) – traseul principal, care face legatura integral intre Uricani – Lupeni – Vulcan – Petrosani – Petrila; Traseul 2 (10,6 km) – traseu secundar, care face legatura intre Aninoasa si Petrosani; Traseul 3 (3,7 km) – traseu secundar, care face legatura intre Petrila (zona minei) si Jiet; Traseul 4 (11,15 km) – traseu secundar, asigura legatura in localitatile care apartin de Uricani, respectiv Valea de Brazi – Cheile Butii.

Contractele au fost semnate de domnii Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan, si Sorin MAXIM, directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Vest – Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 in Regiunea Vest, in prezenta presedintelui Consiliului Judetean Hunedoara, domnul Mircea Bobora, si a primarilor din celelalte unitati administrativ-teritoriale beneficiare.

Valoarea totala a proiectului Green Line Valea Jiului – Componenta 1 este de 49.089.440,71 lei (43.851.960,94 lei finantare nerambursabila), iar Componenta 2 are o valoare totala de 46.017.326,14 lei (39.117.671,69 lei finantare nerambursabila).Foto&info: ADR Vest

293 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *