Germania – Comisia Europeană aprobă un ajutor de stat de 1,7 miliarde Euro pentru operatorii de transport feroviar de marfă

Germania - Comisia Europeană aprobă un ajutor de stat în valoare de 1,7 miliarde EUR pentru operatorii de transport feroviar de marfă

Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, o schemă germană în valoare de 1,7 miliarde EUR pentru a sprijini operatorii de transport feroviar de marfă în transportul cu vagoane unice și în grup. Măsura va contribui la asigurarea faptului că sectorul transportului feroviar de marfă rămâne competitiv, menținând în același timp performanța de mediu a transportului feroviar, în conformitate cu obiectivele Strategiei de mobilitate durabilă și inteligentă a Comisiei și ale Pactului ecologic european.

Germania a notificat Comisiei intenția sa de a introduce o schemă de 1,7 miliarde EUR pentru a sprijini operatorii de transport feroviar de marfă ai serviciilor de transport cu vagoane unice și de grup. Scopul schemei este de a ajuta operatorii feroviari să acopere o parte din costul ridicat de operare. Procedând astfel, schema urmărește să sprijine și să păstreze transferul modal de la transportul rutier la cel feroviar, promovând astfel un mijloc de transport mai ecologic.

În transportul de încărcătură cu un singur vagon, vagoanele individuale sau grupurile de vagoane de la diferiți expeditori sunt grupate împreună pentru a forma un singur tren. Dimpotrivă, transportul de grup cu vagoane păstrează aceeași compunere de la origine până la destinație și este eligibil în cadrul schemei pentru drumuri până la o distanță maximă de 300 km dacă este operat cu trenuri bloc de până la 15 vagoane. Ambele tipuri de transport se luptă pentru a atinge viabilitatea economică. Transportul de încărcătură cu un singur vagon implică costuri ridicate datorită naturii sale complexe și în mai multe etape care rezultă din comutarea și manevra vagoanelor. Transportul grupului de vagoane operat cu trenuri bloc scurte nu beneficiaza de economii de scara datorita numarului mai mic de vagoane si a distantelor scurte pe care le deservesc.

În cadrul schemei, ajutorul va lua forma subvențiilor directe. Bugetul anual maxim se ridică la 320 de milioane EUR, cu un buget total de 1,7 miliarde EUR pe durata de cinci ani a schemei. Schema se va desfășura până în 2029. Comisia a evaluat măsura în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, în special articolul 93 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („TFUE”) privind coordonarea transporturilor și Orientările din 2008 privind ajutorul de stat pentru întreprinderile feroviare.

Schema este benefică pentru mediu și mobilitate, deoarece sprijină segmente de transport feroviar de marfă, care este mai puțin poluant decât transportul rutier și reduce congestionarea rutieră. Măsura este necesară și adecvată pentru atingerea obiectivului urmărit, și anume sprijinirea și păstrarea transferului modal de la segmentele de transport rutier la cele feroviare care se confruntă cu costuri de exploatare ridicate. Schema este proporțională, adică limitată la minimul necesar, deoarece ajutorul rămâne sub pragurile maxime stabilite în Orientările feroviare.

Pe această bază, Comisia a aprobat schema germană în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Foto: mobilitate.eu
Info: Comisia Europeana938 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *