Reședințele de județ din România vor primi fonduri nerambursabile pentru achiziția de autobuze electrice și troleibuze

Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică un proiect prin care se stabilesc noi reguli pentru acordarea de fonduri nerambursabile municipiilor reședințe de județ, pentru achiziția de autobuze electrice și troleibuze. Scopul programului îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii aerului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, urmare utilizării autovehiculelor mai puțin poluante în transportul public local de persoane. Obiectivul programului constă în diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin punerea în circulație a autobuzelor electrice, autobuzelor electric hibride, autobuzelor alimentate cu GNC și a troleibuzelor. Obiectul programului îl reprezintă achiziționarea de autobuze noi electrice, autobuze noi electric hibride, autobuze noi alimentate cu GNC și troleibuze noi, prin finanţarea nerambursabilă acordată din Fondul pentru mediu, din sumele obținute în urma scoaterii la licitație a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (GES).

Finanțarea programului nu constituie ajutor de stat în sensul prevăzut în Comunicarea Comisiei privind noţiunea de ajutor de stat astfel cum este menţionată la articolul 107 alineatul (1) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene și al Regulamentului nr. 1370/2007 privind serviciile publice de transport feroviar şi rutier de călători. Finanţarea nerambursabilă, asigurată de Autoritate, se acordă în cuantum de până la 80% din prețul de achiziție al autobuzului/troleibuzului.

Suma maximă finanțată în funcție de numărul de locuitori este:
– 35.000 – 200.000 locuitori – buget maxim 20.000.000 lei
– 200.001 – 400.000 locuitori – buget maxim 110.000.000 lei
– peste 400.001 locuitori – buget maxim 340.000.000 lei.
Proiectul aflat în dezbatere publică până la data de 18 iunie poate fi vizualizat la Ministerul Mediului pe site.Foto: Andrei Marian

1.101 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *