A fost finalizata reconstructia podului de la Budila

A fost finalizata reconstructia podului de la Budila

Adrian Ioan Veştea, Adrian Ioan Veştea, anunță că podul feroviar de la Budila a fost finalizat. Regionala Brașov a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA a derulat procedura de licitație pentru reconstrucția podului, iar contractul a fost semnat în data de 7 aprilie 2021. Conform proiectului tehnic, constructorul a realizat, pe linia Hărman – Întorsura Buzăului, la km 17+318, un pod nou de cale ferată simplă, cu o deschidere de 70 m și suprastructură metalică de tip grindă.

Finalizarea lucrărilor de reconstrucție a acestui pod feroviar reprezintă o investiție esențială pentru cei aproape 50.000 de oameni, care locuiesc în zona Întorsurii Buzăului, mulți dintre aceștia fiind navetiști și care, de mult timp, au fost văduviți de o cale de transport feroviar către localitățile din județul Brașov, spune Adrian Ioan Veştea. Podul urmeaza sa fie redeshis in scurt timp pentru trenurile de marfă și călători.

Podul de cale ferată de la km 17+318 este amplasat pe linia CF 317 Hărman – Întorsura Buzăului între stațiile Hărman – Budila . Podul demolat a fost construit în anul 1928 cu infrastructura din beton și suprastructura din beton. Precipitațiile abundente căzute în perioada 27-30.06.2018 au condus la formarea unui debit excepțional pe râul Tărlung. În data de 30.06.2018, la ora 16:08 apele crescute au rupt pragul de fund din aval, au subspălat și erodat fundațiilor pilelor 1 și 2 provocând prăbușirea acestora în albia râului, antrenând în prăbușire și suprastructura de pe deschiderile 1,2 și 3 ale podului. Debitul crescut al râului Tărlung s-a menținut astfel încât în data de 01.07.2018 s-a produs sub spălarea și erodarea fundației pilei 3 ce a avut drept consecință prăbușirea celei de a 4 deschideri.

Linia de cale ferată Hărman – Întorsura Buzăului este principala opțiune de transport călători pentru comunitățile adiacente acestei rute (Budila , Teliu, Întorsura Buzăului etc). Pentru redeschiderea circulației feroviare pe linia de cale ferată Hărman – Întorsura Buzăului este necesară reconstrucția podului peste râul Tărlung.

Foto: Adrian Ioan Veştea – FACEBOOK

1.605 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *