Federația Europeană pentru Mediu – Portul Rotterdam este cel mai mare poluator portuar din Europa

Federația Europeană pentru Mediu - Portul Rotterdam este cel mai mare poluator portuar din Europa

Portul Rotterdam este asociat cu aproape 14 milioane de tone de CO2 în fiecare an, plasându-l la egalitate cu cel de-al cincilea cel mai mare poluator industrial din Europa – centrala electrică pe cărbune Weisweiler din Germania – arată un nou studiu care clasifică emisiile de carbon ale porturilor. Anvers și Hamburg ocupă locul al doilea și al treilea, în timp ce trei din primele 10 porturi poluante sunt în Spania. Într-un an de profituri uimitoare pentru industrie, Transport & Environment (T&E) solicită porturilor să sprijine eforturile la nivelul UE de a reduce impactul asupra climei al transportului maritim.

Federația Europeană pentru Mediu - Portul Rotterdam este cel mai mare poluator portuar din Europa

Studiul, realizat de T&E, evaluează emisiile de carbon de la navele care pleacă și intră în porturi din întregul lanț de aprovizionare, precum și emisiile din activitățile portuare, cum ar fi încărcarea, descărcarea și realimentarea. Industria de transport maritim este un emițător în creștere rapidă, iar porturile europene au fost reticente să susțină mandatele pentru combustibili curați.

Recuperarea comerțului post-Covid a dus la creșterea prețurilor transporturilor de containere, dar chiar înainte de pandemie, unde datele sunt disponibile, porturile manipulau din ce în ce mai multe mărfuri. Între 2012 și 2019, volumele de marfă la Rotterdam, de exemplu, au crescut cu 13%. Cu profiturile din containere la un nivel ridicat anul trecut și companiile de transport maritim cu profituri care rivalizează chiar și cu cele ale Apple și Facebook, se așteaptă ca porturile să fi avut un an profitabil și în 2021.

Jacob Armstrong, ofițer de transport sustenabil la T&E, a declarat: „Industria de transport maritim face o criză chiar acum. Porturile sunt în centrul acestui lucru, iar impactul lor asupra climei este enorm. Cu toate acestea, în loc să accepte propunerile de curățare a transportului maritim, cum ar fi electrificarea completă a porturilor și mandatele pentru combustibili verzi, porturile pur și simplu nu fac suficient pentru a curăța sectorul.”

Datele de la emisiile navelor din porturi sunt, de asemenea, importante. Rotterdam are, din nou, cel mai slab scor, cu metropole portuare importante, cum ar fi Anvers, Pireu (Atena), Barcelona și Hamburg, care au, de asemenea, scoruri slabe la emisiile din activitățile portuare precum încărcarea, descărcarea și alimentarea cu combustibil.

În ciuda acestui fapt, lobbyiștii portuari au argumentat împotriva unor obiective mai stricte pentru electrificarea de pe țărm, care ar elimina poluarea în porturi și au făcut lobby împotriva unor astfel de obiective pentru segmente de transport maritim, cum ar fi petrolierele și vrachierele. Acest punct este deosebit de amar pentru comunitățile portuare din Amsterdam și Rotterdam, subliniază T&E, unde petrolierele reprezintă cea mai mare proporție a emisiilor în port.

Alături de CO2, navele tradiționale pompează cantități semnificative de gaze nocive precum oxidul de azot (NOx) și dioxidul de sulf (SOx).

Foto&info: © 2022 European Federation for Transport and Environment AISBL477 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *