Comisia Europeană forțează trecerea la mașini electrice până în anul 2030

Asociația Producătorilor Auto din Europa: mașinile electrice au o cotă de piață în creștere cu un maxim de aproape 40% în Norvegia dar necesită o impunere mai mare în zona de est a Europei

Emisiile de CO2 generate de autoturismele noi ar trebui să fie reduse cu 40% până în 2030, iar absorbția de piață a autoturismelor electrice și cu emisii reduse ar trebui să se accelereze, au afirmat miercuri deputații europeni. În proiectul de lege votat pe 3 octombrie, deputații europeni au propus stabilirea, până în 2030, a unui obiectiv mai ridicat de reducere cu 40% a emisiilor din totalul flotelor din UE pentru autoturismele noi cu 40% (în comparație cu 30% al Comisiei Europene, anul de referință 2021) până în 2025. Obiective similare sunt stabilite pentru noile mașini de transport.

Producătorii ale căror emisii medii de CO2 depășesc aceste ținte vor plăti o amendă bugetului UE, care va fi utilizată pentru lucrătorii up-skill care sunt afectați de schimbările din sectorul auto, au convenit deputații europeni.

Producătorii de automobile vor trebui, de asemenea, să se asigure că vehiculele cu emisii zero și cele cu emisii reduse – ZLEV – (automobilele electrice sau vehiculele care emit mai puțin de 50g CO2 / km) au o cotă de piață de 35% din vânzările de autoturisme și autoutilitare noi până în 2030 și 20% până în 2025.

Parlamentul invită Comisia Europeană să prezinte, în termen de doi ani, planuri de testare a emisiilor de CO2 în lumea reală, utilizând un dispozitiv portabil, așa cum a fost recent introdus pentru NOx. Până atunci, emisiile de CO2 trebuie măsurate pe baza datelor de la contoarele de consum de combustibil ale mașinilor. Testul emisiilor de conducere în condiții de realitate trebuie să funcționeze din 2023, spun eurodeputații.Foto: Andrei Marian

1.266 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *