O delegație din Ministerul Transporturilor și ARF se află la InnoTrans 2022

O delegație din Ministerul Transporturilor și ARF se află la InnoTrans 2022

În perioada 20 – 23 septembrie 2022 are loc la Berlin ediția a 13-a a Târgului Internațional de Tehnologie de Transport – InnoTrans. La eveniment participă reprezentanți ai Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI), precum și o delegație a Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), condusă de președintele ARF, domnul Ștefan-Adrian Roșeanu.

MTI este reprezentat de domnul Ionuț-Cristian Săvoiu, secretar de stat, coordonator al domeniului feroviar, domnul Dragoș Anoaica, director al Direcției Transport Feroviar și domnul Robert Dobre, director în cadrul Direcției Generale Programe Europene Transport.

În marja Sumitului Liderilor din Domeniul Feroviar, eveniment organizat la deschiderea InnoTrans, delegația română a avut o discuție cu doamna Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, iar dialogul a inclus teme precum stadiul proiectelor românești finanțate din fonduri nerambursabile europene și sprijinul UE pentru noi proiecte feroviare, care să contribuie la creșterea calității transporturilor și înnoirii flotei de material rulant.

În contextul asigurării tranziției la contractele de servicii publice atribuite în mod competitiv, s-a discutat despre viitoarea colaborarea între Comisia Europeană și autoritățile române, în special ARF, în vederea pregătirii unor sesiuni de training pe această temă. Un asemenea eveniment va avea loc online, în data de 05 octombrie, participarea la atelier fiind pe bază de invitație transmisă de ARF părților interesate.

Delegația română s-a întâlnit și cu reprezentanții UNIFE – Asociația Europeană a Industriei de Aprovizionare Feroviară, în special domnul Philippe Citroën, director general.
O altă întâlnire importantă a avut loc la sediul Ministerului Digitalizării și Transporturilor din Germania. Delegația germană a fost condusă de domnul Michael Theurer, Secretar parlamentar de stat în Ministerul Digitalizării și Transporturilor, la discuții participând și domnul Florian Böhm, șeful biroului însărcinatului federal pentru transport feroviar, iar partea română a fost reprezentată de domnii Săvoiu, Roșeanu și Dobre.

Unul din subiectele discutate l-a constituit coordonarea eforturilor româno-germane pentru asigurarea fluxului de transport feroviar dinspre Ucraina, precum și necesitatea de aliniere a infrastructurii din statele candidate la ecartamentul european, demers susținut și de România.

Totodată, a fost identificată oportunitatea unui schimb de experiență între autoritățile germane și cele române, în special pe teme legate de reforma feroviară și colaborarea dintre autoritățile germane – federale sau locale (landuri) – și operatorii de transport feroviar, mai ales din perspectiva implicării autorităților locale în guvernanța feroviară din România. De asemenea, autoritățile germane vor oferi sprijin în proiectarea strategiei de dezvoltare feroviară, inclusiv investiții în linii de mare viteză și va exista un transfer de know-how în ceea ce privește accesul la tehnologii verzi și eficiente în toate dimensiunile sistemului feroviar – infrastructură, material rulant, organizare servicii. În perioada următoare, ministerele de resort român și german, precum și reprezentanții sistemului feroviar vor întreprinde pașii necesari pentru stabilirea unui protocol de colaborare între cele două părți.

Agenda delegațiilor MTI și ARF în prima zi a târgului Innotrans a inclus și vizite la standurile companiilor românești prezente la Berlin: Astra Vagoane Călători, Atelierele CFR Grivița, Electroputere VFU, Flexibil, RAAL, Remarul 16 Februarie, Softronic. Alături de reprezentanții MTI și ARF menționați anterior, din delegația română a făcut parte și domnul Daniel Apostolache, directorul general al SNTFM „CFR Marfă” S.A. De asemenea, liderilor din domeniul transporturilor, li s-a alăturat Excelența Sa, Adriana-Loreta Stănescu, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Federală Germania. În zilele următoare, delegațiile MTI și ARF vor continua discuțiile și vizitele ocazionate de participarea la InnoTrans 2022.

1.497 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *