Constructorul AKTOR anunță că se forează la toate cele 4 tuneluri ale căii ferate Brașov – Sighișoara. Se vor realiza peste 24 km de tunel pentru reducerea timpului la maxim o oră între cele două localități

Constructorul AKTOR anunță că se forează la toate 4 tuneluri ale căii ferate Brașov - Sighisoara. Se vor realiza peste 24 km de tunel pentru reducerea timpului la maxim o oră între cele două localități

Compania AKTOR anunță demararea lucrărilor de forare la al patrulea tunel ce va fi realizat pe tronsonul de cale ferată Brașov – Sighișoara, aflat în proces de modernizare din anul 2020, proiect mult întârziat față de graficele asumate la semnarea contractelor. Lucrările la cele 4 tuneluri, câte două pentru fiecare tronson ce subtraversează relieful pentru a scurta timpul de călătorie între cele două stații feroviare principale.

Astfel, lucrările au demarat la al doilea tunel al perechii cu lungimea de 5,1 km dintre Racoș și Homorod, fiind construit câte un tunel pentru fiecare sens de circulație. „A patra mașină TBM, Konstantina, de 100 m și 1.500 tone, a început lucrările în decembrie, alăturându-se Alexandrei, activă din octombrie. Cele două TBM sapă tuneluri de 5,1 km spre Homorod, continuând proiectul început în primăvară de Varvara și Eleni, care avansează spre Apața”, transmit cei de la AKTOR în comunicatul din luna decembrie.

“Acesta este un proiect de amploare, unul dintre puținele din Europa în care patru mașini forează patru tuneluri în același timp, dovadă a capacității AKTOR de a livra proiecte de infrastructură de ultimă generație, care sporesc conectivitatea în România și în întreaga regiune. Toată echipă este mândră să participe la această lucrare istorică, de consolidare a Coridorului Rin-Dunăre, contribuind la creșterea durabilă și mobilitatea regiunii pentru generațiile viitoare. Le mulțumesc muncitorilor implicați pentru efortul și dăruirea lor și autorităților pentru sprijin”, a declarat Alexandros Exarchou, Președinte al Consiliului de Administrație și CEO al Aktor Group.

În imagine cu galben noul traseu Racoș – Homorod cu cele două tuneluri cu lungimea de 5,1 km pe sens, traseul vechi cu roșu.


Cele 4 TBMuri care construiesc cele două perechi de tuneluri sunt produse de compania HERREKNECHT, construind tunelurile cu un diametru final de 8,6 metri, la o viteză de până la 15 metri pe zi. Utilajele lucrează în medie 6 zile pe săptămână, o zi fiind de regulă alocată procedurilor tehnice de mentenanță a utilajelor.

Tunelurile dintre Ormeniș și Racoș vor avea lungimea de 6,9 km fiecare (13,8 km cale simplă), lucrările la acestea fiind demarate deja cu TBMurile Varvara și Eleni. Pe data de 5 martie 2024 a avut loc evenimentul de lansare a primului TBM la tunelul Ormeniș, cel care va fi cel mai lung tunel feroviar din România. Estimând din luna martie lucrul cel puțin 200 de zile până la momentul scrierii articolului, la viteza de 10 metri pe zi, nu maximul de 15 metri cât au menționat constructorii, putem estima că au fost săpați cel puțin 2 km din fiecare tunel, cu speranța că CFR SA sau constructorii vor transmite periodic evoluția lucrului TBMurilor.

În imagine noul traseu Ormeniș – Racoș, cu galben, iar cu roșu traseul existent.

De asemenea, câteva imagini realizate la finalul lunii noiembrie 2024, cu viaductul Ormeniș, ce face legătura între traseul existent și tunelul spre Racoș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *