Comunicațiile cuantice ar putea deveni o tehnologie avansată pentru căile ferate ruse

Transporturile de containere pe Căile Ferate Ruse au crescut cu 15,4% în 2019

Căile Ferate Ruse intenționează să devina un lider în dezvoltarea comunicațiilor cuantice pe transportul feroviar, a declarat Oleg Belozorov, CEO și președinte al Consiliului Căilor Ferate Ruse. Belozorov a vorbit la ședința plenară a Salonului Internațional Feroviar al Mișcării Spațiale PRO 1520 // //. EXPO, care a avut loc sub rubrica „Transformarea digitală și tehnologia viitorului în industria feroviară”.

Potrivit lui Belozorov, Căile Ferate Ruse au adoptat o strategie de dezvoltare științifică și tehnologică pentru perioada până în 2025 și pentru viitor până în 2030.

Strategia identifică principalele domenii ale dezvoltării inovatoare a companiei, rute feroviare Holding, care include crearea de sisteme de gestionare a proceselor de transport bazate pe inteligență artificială, stații feroviare inteligente, dezvoltarea de instrumente și tehnologii promițătoare pentru complexul de călătorii, fundamental nou material rulant, dezvoltarea sistemelor de gestionare a siguranței traficului, proiecte de mare viteză, eficiență energetică și protecția mediului.

„Ne-am propus sarcina de a fi lideri pe toate fronturile. Pentru a merge mai departe, ne-am concentrat pe tehnologiile cuantice. Această direcție va fi un progres pentru căile ferate”, a spus Oleg Belozorov. El a subliniat că transportul feroviar a fost întotdeauna sigur și de încredere. În același timp, una dintre provocările vremii noastre a fost cibersecuritatea.

Caracteristica cheie a comunicațiilor cuantice este capacitatea de a construi sisteme de comunicare care sunt complet protejate de hacking, deoarece principiile fizice care stau la baza garantează imuabilitatea și fiabilitatea informațiilor transmise, mai degrabă decât algoritmii matematici, așa cum se întâmplă în sistemele criptografice existente. Pe termen lung, tehnologiile cuantice vor asigura cele mai rapide viteze și securitatea datelor.

În transportul feroviar, această tehnologie va permite, printre altele, crearea de sisteme sigure pentru colectarea datelor privind starea infrastructurii și a sistemelor de transmisie a semnalelor de control care nu pot fi înlocuite. Pe termen lung, utilizarea comunicațiilor cuantice este posibilă în comunicațiile fără fir, inclusiv în comunicațiile prin satelit.

La 10 iulie 2019, a fost semnat un acord de intenție în prezența președintelui rus Vladimir Putin, între guvernul rus și Căile Ferate Ruse privind dezvoltarea câmpului de comunicații cuantice de înaltă tehnologie din Rusia. Căile Ferate Ruse a fost identificată ca responsabilă pentru dezvoltarea și promovarea acestei tehnologii promițătoare.

Compania a început deja să elaboreze o foaie de parcurs, conform prevederilor acordului cu guvernul rus. Acesta va stabili obiective de dezvoltare tehnologică și măsurile pentru atingerea acestora. Orizontul de planificare este până la sfârșitul anului 2024.Foto: RZD

936 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *